Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Affald og miljø

Næsten alle ressourcer får man fra jorden.

Nogle ressourcer kan man lave igen – man kan for eksempel plante buske, så man får nye hindbær og solbær til at lave syltetøj af.
Men der er nogle af de andre ressourcer, som man ikke kan lave nye af. Det gælder for eksempel det sand, der bruges til at lave glas, og det metal der bruges til at lave låget til et syltetøjsglas.

Det er bedst at bruge de ressourcer, som man kan lave igen. Vi skal passe godt på de ressourcer, som man ikke kan lave igen. Der gør man blandt andet ved at bruge materialerne igen og igen.

Man deler ressourcerne op i to grupper:

  1. Den ene gruppe kaldes de “fornyelige ressourcer”. Det er de ressourcer, som vi hele tiden kan få eller lave nye af, for eksempel når vi laver mad og bruger træ.
  2. Den anden gruppe kaldes “ikke-fornyelige ressourcer”. Det er de materialer, man ikke lige kan lave nye af. Det er for eksempel vand, sand, metaller, kul og olie.

Glas laver man fra sand, man graver op. Sand er en ressource, som vi har i jorden i Danmark. Glas kan smeltes om til nyt glas.

Metal laver man fra sten, som bankes ud fra miner. Vi har ikke metal i Danmark. Det får vi fra miner langt væk i Afrika, USA, Australien og Sydamerika.

Når man regner på de ressourcer, som skal bruges til at lave forskellige ting, skal man også medregne de materialer, der bruges til at lave den energi, man bruger til at lave og transportere tingene. Energien kan være som strøm og varme til behandlingen af sandet og glasset eller benzin til lastbilerne. Energien kan for eksempel komme fra træ, kul og olie.

Vi skal helst bruge de fornyelige ressourcer. Når vi bruger de ikke-fornyelige ressourcer, skal vi bruge dem igen og igen. Derfor er det vigtigt at samle materialerne ind til genbrug. Derved sparer vi både på materialerne til tingene og energien, som skal bruges til at lave dem.

Vi skal også helst lave energi ved at bruge fornyelige ressourcer. Det kan man gøre ved for eksempel at bruge vinden og solen til at lave energi i stedet for kul og olie.  

Fotos med affald og miljø

Artikel om affald og miljø

Råstoffer

Råstoffer er alt det man kan hente fra jorden. I Danmark har vi sand, grus og sten. Vi har også olie og naturgas. Men mange råstoffer kommer fra andre dele af verden.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om affald og miljø