Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Farligt affald

Der er rigtig mange produkter, der er “farlige”, når de bliver til affald. De kan være farlige for mennesker og/eller for miljøet.
Hvis vi sorterer og behandler det farlige affald rigtigt, undgår vi at sprede de skadelige stoffer til miljøet.

Derfor skal de indsamles som farligt affald eller som affald til specialbehandling.

Batterier
Batterier er farligt affald, fordi de kan indeholde tungmetaller som bly, kadmium og kviksølv. Hvis batterierne ikke kan tages ud af for eksempel legetøjet, kan hele produktet afleveres som farligt affald. Det gælder også blinkesko eller fødselsdagskort med musik. 

Bly
Bly er et giftigt tungmetal og er derfor farligt affald. Der kan også være bly i legetøj, kosmetik, keramik, lerkrukker og krystalglas.

Deodorantspray, hårlak og andre spraydåser
Deodorantspray, hårfarve/hårlak og andre spraydåser er farligt affald, fordi de kan finde på at brænde eller eksplodere ved for høj varme eller tryk.

Elektronik
Elektronik kan indeholde forskellige tungmetaller og andre stoffer, som er farlige for naturen. Desuden indeholder al elektronik værdifulde metaller som for eksempel guld, sølv og kobber, som vi bør genbruge. Derfor skal elektronik samles ind som specialaffald.

Lysstofrør og sparepærer
Lysstofrør og sparepærer er farligt affald, fordi de indeholder kviksølv.

Maling
I maling er der ofte giftige kemikalier, som gør det til farligt affald.

Skrappe rengøringsmidler
Mange rengøringsmidler er også farligt affald. De er mærket med røde og hvide faresymboler. Se faresymbolerne her: kemi.taenk.dk

Artikel om farligt affald

Hvad er farligt affald?

Farligt affald er ting fra vores hverdag, som kan skade miljøet eller os selv, når det ender som affald. Det er for eksempel kemikalier og rengøringsmidler.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om elektronik