Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Der kommer CO2 fra udstødningen, når vi kører i bil. Der kommer også CO2, når man brænder kul eller affald for at lave strøm og varme. Når vi trækker vejret, trækker vi ilt ind fra luften og puster CO2 ud igen.

CO2 lægger sig i et lag omkring jorden. Laget af CO2 gør, at varmen fra jorden ikke kan slippe væk. Det kalder man for drivhuseffekt, fordi det er det samme, der sker med glasset fra drivhuset.
Drivhuseffekten gør at klimaet på jorden ændrer sig. Det bliver varmere, så isen ved Nord- og Sydpolen smelter, det begynder at regne mere i Danmark og der kommer tørke andre steder på jorden, så man ikke kan dyrke mad. Der kommer også flere storme og mere uvejr.

CO2 kaldes ikke forurening, da det ikke er giftigt. Man kan endnu ikke fjerne CO2 fra luften. Der er nogen der snakker om, at lægge CO2 ned i et stort rum i jorden. Så ødelægger det ikke luften. Men ingen ved, om det kan lade sig gøre.

Hvis du selv vil gøre noget, kan du huske at slukke lyset, når du går ud fra et rum. Du kan huske at slukke computeren og fjernsynet, når du ikke bruger dem. Du kan også cykle eller gå til skole i stedet for at lade dine forældre køre dig. Så får du også motion – og det bliver mere sikkert at komme i skole, fordi der ikke er så mange biler på vejen foran skolen.

Du kan også lade være med at købe så mange nye ting. Så bruger vi ikke så meget energi - og dermed kommer der ikke så meget CO2.

Artikel om forbrænding

Derfor brænder vi affaldet

Det ældste forbrændingsanlæg i Danmark er fra 1968. Det er dog ikke alle slags affald, som er lige gode at brænde.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om papir