Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Før man genbruger metal, bliver det sorteret. Hvis affaldet kun består af én slags metal, kan metalfabrikken bare klippe det i mindre stykker, før det bliver smeltet om. De fleste af de ting, der kommer fra vores hjem, består dog af forskellige metaller og tit også af for eksempel plastik.

Metalfabrikkerne har maskiner, hvori alt lige fra gryder til biler bliver banket i små stykker på størrelse med en tennisbold. Bagefter bliver de små stykker sorteret i metaldele og i resten, som består af blandt andet gummi, plast, glas og stof. Sorteringen sker blandt andet ved hjælp af magneter. På den måde kan man fjerne jern fra for eksempel aluminium, fordi jern er magnetisk, og det er aluminium ikke.

Når vi genbruger metal, sparer vi en masse energi. Samtidig laver vi meget mindre affald.

I naturen kan man normalt ikke finde helt rene metaller. Metallerne hænger tit sammen med andre stoffer og ligger inden i sten som små prikker. For at få metallet ud er man nødt til at fjerne stenene rundt om prikkerne og opvarme metallet til høje temperaturer, før man får rent metal ud af det.

Heldigvis kan vi bruge metallerne fra naturen igen og igen, uden at metallet bliver ødelagt.

Artikel om metal

Genbrug af dåser

Dåser bruges til sodavand og øl. I Danmark er der pant på dåser, som du betaler, når du køber dem. Du får panten tilbage, når du afleverer de tomme dåser i en flaskeautomat eller i den butik, hvor de er købt.

Quiz - dyb klogskab

Hvad ved du om genbrug?