Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

3.-4. klasse

 I Egypten fandt man for 5000 år siden ud af at lave papir af papyrus-planten.

Marven fra planten blev skåret i tynde strimler og lagt i blød. Nogle dage senere kunne man flette, presse og tørre plantemarven til store ark papir. Ordet papir stammer fra papyrus.

I Kina opdagede man for 2000 år siden, at papir kan laves af planter. Ved at opløse planterne i vand og tørre dem på et net kunne man lave papir på næsten samme måde, som vi kender det i dag.

I Europa begyndte fremstilling af papir for cirka 700 år siden. Dengang brugte man hør- og bomuldsklude. For cirka 200 år siden fandt man på at lave papir af træ.

Ved at studere hvepse fandt man ud af, at man kan lave papir på næsten samme måde, som hvepsene laver deres bo. Hvepsene tygger træ og blander det med spyt for at bygge deres boer. Blandingen af træ og vand er netop den måde, man laver papir på i dag. Men nogle gange bruger man også andre planter, for eksempel bomulds- eller bananplanten, til at lave papir. For nylig er man faktisk begyndt at lave papir af kalksten, det kaldes stenpapir og har forskellige fordele i forhold til papir af træ. For eksempel er det fremstillet helt uden brug af vand. 

Artikel om papir

Papirets historie

Papiret blev opfundet af egypterne for flere tusinde år siden. Dengang lavede man det af papyrusplanten.

Quiz - dyb klogskab

Hvad ved du om forbrænding og energi?