Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Farligt affald

Produkter, der bliver til farligt affald, er ikke nødvendigvis skadelige, når man bruger dem. Men de kan skade natur og mennesker, hvis vi ikke behandler dem rigtigt, når de ender som affald.

Farligt affald er også affald, der skal specialbehandles. De skal ikke afleveres som farligt affald på genbrugspladsen, men indsamles for sig selv. Det er for eksempel elektronik, der skal skilles ad, eller PVC der kan genbruges eller lægges på deponi.

Når det farlige affald indsamles og behandles rigtigt, skader det ikke naturen eller os mennesker.

Hvis affaldet sendes til forbrænding på et almindeligt forbrændingsanlæg, kan de skadelige stoffer ende i naturen. Almindelige forbrændingsanlæg kan kun brænde restaffald og brændbart affald fra firmaer. Derfor er den særlige indsamling nødvendig.

Affald er farligt, hvis det er:

  • brandfarligt eller kan eksplodere
  • sundhedsfarligt: Det er giftigt eller giver kløe og udslæt. Det kan også være, hvis det kan give kræft eller skade mennesker, så de ikke kan få børn
  • miljøfarligt: Hvis det kan skade planter eller fisk, fugle og andre dyr i naturen
  • fra hospitaler: Så kan der være sygdomme i affaldet.

Mange rengøringsmidler og kemikalier er mærket med faresymboler. Hvis der er faresymboler på en flaske eller dunk, er det altid farligt affald. Så bør børn ikke bruge produkterne, uden at der er voksne til stede, da det kan være farligt.

Artikel om farligt affald

Eksempler på farligt affald

I denne artikel kan du læse om nogle af de ting i vores hverdag, der skal indsamles som farligt affald.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om metaller