Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Henkastet affald

Når affald smides i naturen, begynder det at forsvinde. Noget tager kun få uger at forsvinde. Andre ting tager mere end 1.000 år.

Døde dyr og hundelorte nedbrydes hurtigt. Det er fordi bakterier, fluer, larver, myrer og andre insekter hurtigt begynder at spise af affaldet.
Bakterier og insekter spiser ikke glas og metal og sådan noget. Derfor kan det ligge mange år i naturen. Ingen ved rigtig hvor længe cykler og flasker kan ligge i naturen. Vi har ikke haft cykler og flasker i mere end 150 år og i gamle dage var tingene for dyre til, at man bare smed dem i naturen.

I 2015 var mere end 90.000 børn med til at fjerne 132.000 kilo affald fra naturen i Danmark (dn.dk). Her er noget af det, de fandt. Du kan også se hvor længe, det kan ligge i naturen:

Døde dyr, madrester og hundelorte – 2 uger
Mælkekartoner – 2 år
Ispapir – 2 år
Cigaret-skodder – 4 år
Tøj – 5 år
Møbler – 13 år
Kapsler – ca. 100 år
Plastikposer – 400 år
Plastikflasker – 500 år
Dåser – 500 år
Cykler – mere end 1.000 år
Flasker og glas – 4.000-1.000.000 år
Tabte mobiltelefoner og batterier – mere end 1.000 år. De indeholder også giftige stoffer, som forurener naturen.

Du kan læse mere om affald i naturen på dn.dk

 

Fotos med henkastet affald

Artikel om henkastet affald

Affald i naturen: Nedbrydningstider

Nedbrydnings-tiden er den tid, det tager for en ting at forsvinde i naturen. Nogle ting forsvinder næsten med det samme. Andre ting kan ligge i mange hundrede år.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om genbrug