Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Komposteringsanlæg

På et komposteringsanlæg laver man haveaffald og grønt køkkenaffald om til kompostjord.

Haveaffaldet kommer fra landets genbrugspladser. Her kan alle aflevere deres grene, græs og blade. Køkkenaffaldet kommer fra de steder, hvor man sorterer sit køkkenaffald i ”gråt” og ”grønt”.

På komposteringsanlægget bliver affaldet hakket i små stykker. Bagefter lægges det ud i lange bunker. Bunkerne kan være 100 meter lange og 2-3 meter høje. Bunkerne bliver vandet, for affaldet må ikke blive for tørt. Nogle gange vender man også bunkerne med store maskiner. Det gør man for at der skal komme luft til affaldet. I løbet af et års tid bliver affaldet til kompostjord.   Ligesom i haven er det orme, bakterier og andre smådyr som spiser sig vej gennem affaldet. På den måde bliver det til kompost.

Kompostjorden kan man bruge som gødning i haven og i landbruget. Komposten gør jorden bedre for planterne at vokse i. Så sparer man kunstgødning – og samtidig en masse energi.

Mange steder deler man kompostjorden ud på genbrugspladsen. Så kan komposten gøre nytte i folks haver.

Del denne side med andre