Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Artikler

Mælkekartoner

Kartoner til mælk, yoghurt, fløde, juice og lignende er lavet af flere materialer. I Danmark genbruger vi ikke kartonerne lige som man gør i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland, og vi har ingen genbrugsanlæg her i landet.
Men det kan være, vi kommer til det i fremtiden.

Emballage

Varer, vi køber, er pakket ind i plastikposer, papkasser, kartoner, flasker og dåser. det kaldes emballage.

Papir i vores hverdag

Vi bruger papir hver dag. Både til at tegne og skrive på, og til at lave bøger og aviser af. Men papir bliver også brugt mange steder, hvor vi ofte ikke tænker over det.

Indsamling af papir

Indsamlingen af papir er forskellig fra kommune til kommune. I nogle kommuner bliver papiret hentet af skraldemanden. Andre steder skal man selv aflevere papiret i en papir-container.

Pengesedler

I dag bruger man ofte pengesedler, når man skal betale for noget. Det har man ikke altid gjort. I gamle dage havde man ikke sedler, men kun mønter af guld, sølv og kobber.

Spar på papiret

Vi bruger rigtig meget papir i Danmark. Cirka 200 kilo per person per år. Vi kan selvfølgelig ikke helt undvære papir i hverdagen. Men der er mange måder at spare på papiret.

Papirets historie

Papiret blev opfundet af egypterne for flere tusinde år siden. Dengang lavede man det af papyrusplanten.

Papir og pap - kan det genbruges?

Det meste papir kan genbruges, men der er også noget, der ikke kan. Vådt eller beskidt papir kan ikke genbruges. Det kan papir med plastik heller ikke.

Pap og karton

Pap og karton er lavet af kraftigt papir. Det bruges til både papkasser, til plancher i skolen og til at klippe i, når man gerne vil lave noget kreativt.

Fra papir til papir

Det meste papir kan bruges til at lave nyt papir af. Papir kan genbruges syv til ti gange.

Fra træ til papir

Nyt papir laves af træ. Det er især nåletræer, man bruger. Træet udblødes i vand og kemikalier, så fibrene i træet bliver bløde og kan laves til papir.

Del denne side med andre