Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Plastik er lavet af olie, og det kræver store mængder energi at fremstille plastik. Der udledes også masser af CO2, når plastikken brændes af sammen med resten af vores affald.

I Danmark er vi rigtig gode til at genbruge plastikflasker, fordi der er pant på. Faktisk er vi så gode, at mere end 95 % af alle pantflasker af plastik bliver indsamlet.

Men vi er ikke gode nok til at genbruge al den anden plastik. Det vil sige, alle de andre ting fra vores hverdag, der er lavet af plastik: emballage, tøj, legetøj, poser, borde, stole, lamper, pyntegenstande m.m.

I 2011 genbrugte vi kun 1/4 af alt vores plastikaffald i Danmark. Men vi kan genbruge ca. halvdelen, hvis kommunerne gør det nemmere at sortere plastik fra.

Der er dog mange problemer i at sortere og genbruge plastik:

  • Der er så mange forskellige typer plastik. De skal sorteres - enten af borgerne eller af maskiner - før de kan genbruges til nye ting
  • Der skal store mængder til, før det kan betale sig for en virksomhed at sortere og genbruge plastik
  • Plastikken skal være ren - uden mad- og sæberester, uden sten og grus og andet snavs
  • Plastik der sidder sammen med andre slags plastik, med metal, pap, glas og andre materialer er sværere at genbruge, fordi tingen først skal skilles ad. Og det er klart lettere at tage fyldet ud af en pude end at skille en mælkekarton ad.

Det er især det plastik vi bruger til opbevaring af mad, der er nemt at genbruge. Derfor er der stor fokus på at gøre det lettere for os at sortere vores plastikaffald, der hvor vi bor.

Artikel om plast

PVC-plastik

Der findes mange slags plastik. PVC er en af dem. Dukker, badedyr, regntøj og ledninger er nogle af de ting, der kan være lavet af PVC. Der er meget klor i PVC. Derfor må du ikke smide PVC i skraldespanden.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om papir