Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Deponi - hvad er det?

Et deponi er et sted, hvor man modtager, behandler og henlægger affald. Det drejer sig kun om det affald, man ikke kan genbruge eller brænde.

Affald på deponier gør ingen gavn. Derfor vil man helst undgå at lægge affald på deponier.
Men der er noget affald, som man ikke kan genbruge eller brænde. Enten fordi det simpelt hen ikke kan brænde, fordi der kommer giftig røg, når det brænder, eller fordi man ikke ved, hvordan man skal genbruge det.
Det affald, som typisk lægges på et deponi, er for eksempel:

  • asbest (fra tage og lofter)
  • blød pvc-plastik
  • forurenet jord
  • opfej fra gaderne

På de fleste deponier er der flere steder (kaldet affaldsceller) til at lægge forskellige typer af affald i. Så kan man holde de forskellige typer affald adskilt. For eksempel deponeres asbest for sig. Hvis man på et senere tidspunkt finder en metode til at genbruge asbesten, så er det lettere at grave den op og sende den til genbrug.

Et deponi hed tidligere en ”losseplads” – et sted, hvor man lossede affald af fra en vogn. Det ord bruger man ikke så meget mere. For det første er et deponi – i modsætning til den gammeldags losseplads – beskyttet af en membran, der forhindrer giftige stoffer i at sive ud i miljøet. For det andet bruger mange mennesker ordet losseplads om alle de steder, man kan aflevere affald, for eksempel genbrugspladsen.

Del denne side med andre