Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Metan (CH4) er en farlig gas, der let eksploderer. Metan er også et problem, fordi den øger drivhuseffekten. Det er medvirkende årsager til, at vi i Danmark ikke må deponere organisk affald længere.
På mange moderne deponier pumper man gassen op i nogle store rør. Så kan man sende gassen ind i en motor, der laver strøm og varme. Så gør den da i det mindste lidt gavn.
Man kan også lave udluftning af gassen fra deponiet. Det gør man ved at stikke rør ned til affaldet, så gassen langsomt kan sive ud uden at gøre skade.

I 1991 eksploderede et hus, der var bygget i nærheden af et nedlagt deponi. Gassen havde sandsynligvis samlet sig i en stor ”lomme” under huset, og så eksploderede det. To mennesker omkom. Rundt om i verden er der flere eksempler på større eller mindre eksplosioner pga. metangas fra nedlagte deponier.

Artikel om deponi

Deponi - hvad er det?

Et deponi er et sted, hvor man modtager, behandler og henlægger affald. Det drejer sig kun om det affald, man ikke kan genbruge eller brænde.

Quiz - dyb klogskab

Hvad ved du om plastik?