Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Genbrug af elektronik

Brugte computere, mobiltelefoner eller køkkenmaskiner kan genbruges. Men kun hvis de afleveres på genbrugspladsen, til storskrald eller hos forhandleren.

I 2011 blev der indsamlet cirka 83.000 tons elektronik fra husholdningerne, som blev sendt til genanvendelse. Det svarer til 15 kilo per indbygger (mst.dk). Cirka 90 % af elektronikproduktet kan genbruges.

Når produkterne er blevet afleveret på genbrugspladsen, til storskrald eller hos forhandleren, bliver de kørt til specielle behandlingsanlæg, hvor elektronikken bliver skilt ad.

Mange af materialerne kan genbruges, idet elektronik indeholder en lang række metaller, som kan omsmeltes og bruges i nye elektronikprodukter. Ud over dette indeholder elektronik plastik – og ofte også glas – som egner sig godt til at blive genbrugt.

Desværre er der også dele i et elektronikprodukt, som man ikke kan genbruge. Disse dele må man behandle specielt, fordi de kan skade naturen og os selv. Eksempler på sådanne dele er billedrør, batterier og printplader.

Hvis ikke de kasserede elektronikprodukter kommer til genbrug, men i stedet kommer i skraldespanden, ender de med at blive brændt. Dette bidrager til udledningen af CO2, og der kommer flere tungmetaller med ud i røgen end normalt. Samtidig kan man ikke genbruge de værdifulde materialer.