Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Elektronikaffald skal specialbehandles

Elektronik betegnes normalt ikke som farligt affald, selvom de indeholder både miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det er fordi, det skal til specialbehandling.

Elektronik indeholder forskellige skadelige stoffer i form af tungmetaller som kadmium og kviksølv samt flammehæmmere, som også er meget miljø- og sundhedsfarlige. Derfor skal vi undgå at sprede dem i naturen.

Derudover indeholder elektronik også mange værdifulde metaller som guld, sølv og kobber, som vi bør genanvende – både for miljøet og pengepungens skyld. Derfor må elektronik ikke smides i skraldespanden, men skal indsamles separat som specialaffald, for eksempel på en genbrugsplads.

Når elektronikken er indsamlet, køres den til en virksomhed, som skiller produkterne ad. Først er der nogen, der sorterer elektronikken ved håndkraft - bagefter kører elektronikken igennem nogle store maskiner, der hakker den i stykker, og skiller plastik, metal og andre dele fra hinanden.
Meget af elektronikken i Danmark køres derefter til udlandet - fx Tyskland - der har større anlæg, som kan findele elektronikken bedre.

Virksomhederne sørger for at opsamle de problematiske stoffer, så de ikke spredes i naturen. De værdifulde metaller sælges til en skrothandler. Plastik og andre dele, der ikke er farlige eller kan genbruges, sendes til et almindeligt forbrændingsanlæg.

Det er Teknisk Forvaltning i din kommune, der kan fortælle dig, hvor du kan aflevere dit elektronik korrekt. De sender tit også små pjecer ud til borgerne, der fortæller om, hvor man skal aflevere forskelligt farligt affald og affald til specialbehandling. I de fleste kommuner er der mulighed for at aflevere elektronik og elektriske produkter på den lokale genbrugsplads.

Hvis man bor i hus, kan man i nogle kommuner lægge småt elektronik i en pose sammen med batterier på låget af skraldespanden. Så tager skraldemanden det med, når han tømmer skraldespanden.

Du kan læse mere om indsamling og behandling af elektronik i nogle af de øvrige artikler i dette tema eller under temaet elektronik.

Del denne side med andre