Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Farligt affald

Imprægneret træ

Hegn, skure og sandkasser er ofte lavet af imprægneret træ. Man imprægnerer træ for, at træet ikke skal rådne eller blive angrebet af svampe og bakterier.

Træ, der står ude, bliver langsomt ødelagt af regn, svampe og bakterier, der får træet til at rådne. Derfor beskytter man træet, for eksempel ved at imprægnere det. Man behandler oftest træet med giftige tungmetaller eller svampemidler (formålet er jo at slå bakterier og svampe ihjel), og derfor må man ikke brænde det på danske forbrændingsanlæg. I stedet skal det imprægnerede træ afleveres på genbrugspladsen. Tidligere blev det meste imprægnerede træ lagt på deponi, men nu sender næsten alle affaldsselskaber træet til Tyskland, hvor det brændes på særlige forbrændingsanlæg.

Man har brugt mange forskellige kemiske stoffer til at imprægnere træ med. Mange af stofferne er tungmetaller, som giver problemer, når man kasserer træet, og det bliver til affald. De kemiske stoffer er blandt andet arsen, kobber, kreosot og krom. I dag er både arsen og kreosot forbudte, men de findes stadig i gamle hegn og bygninger.

Det kan være svært at vurdere, om træ er imprægneret, og hvad det er imprægneret med. Men der findes nogle rettesnore: - Trykimprægneret træ er grønt eller grågrønt på grund af kobberindholdet - Kreosotbehandlet træ er sort/brunt og findes i for eksempel jernbanesveller, ledningsmaster eller bundgarnspæle (men altså ikke noget, man har så meget af derhjemme) - Arsenbehandlet træ findes i pæle, master, byggeri og i havemøbler - Imprægneret træ kan også være farveløst eller være dækket af et lag maling - Krombehandlet træ findes mest i bygningskonstruktioner - Kobber- og borbehandlet træ anvendes til bygningskonstruktioner.

Træ kan imprægneres gennem tre forskellige processer: trykimprægnering, vacuumimprægnering og overfladebehandling. Ved tryk- og vacuumimprægnering suges først alt luften ud af træet i en lukket tank. Imprægneringsvæsken tilsættes under vakuum. Herefter udfyldes hulrummene i træet med imprægneringsvæske ved et overtryk eller ved almindeligt atmosfærisk tryk (vakuumimprægnering). Overskydende væske pumpes tilbage til lagerbeholderne.

Man kan undgå at bruge imprægneret træ ved at vælge at bygge ting med træ, der naturligt kan holde i lang tid: For eksempel eg, lærk, tuja og cypres.

Del denne side med andre