Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Farligt affald

Skrappe rengøringsmidler

Mange af de rengøringsmidler vi bruger, indeholder miljø- eller sundhedsskadelige stoffer, som gør dem til farligt affald. Disse produkter skal afleveres som farligt affald, hvis man har rester eller næsten tomme emballager. 

Mange skrappe rengøringsmidler er mærket med faresymboler på emballagen. Rengøringsmidlerne er typisk ætsende, miljøfarlige, brandfarlige, sundhedsskadelige og lokalirriterende. Der kan godt være flere faresymboler på den samme emballage, men kemikalier med faresymboler er altid farligt affald. Deodoranter og rengøringsprodukter på spraydåser er altid farligt affald, uanset faresymboler.

Når vi afkalker vores elkedler og kaffemaskiner, indeholder midlerne forskellige slags syrer, fx citronsyre eller eddikesyre. De er mærket med faresymbolet for ætsende.

Brun sæbe, afløbsrens og ovnrens, som vi for eksempel bruger til særligt snavsede gulve og til at rense fedt af med, er stærkt basiske. De er derfor mærket med faresymbolet for lokalirriterende eller ætsende, afhængig af hvor kraftige midlerne er.

Petroleum, rensebenzin, salmiakspiritus og terpentin bruges til særlige rengøringsformål: pletfjerning, afrens af olie, til at pudse vinduer i med mere. Nogle har giftige dampe og er giftige at indtage, men de kan også være miljøfarlige og lokalirriterende. Det kan man se på emballagen.

Klorin og andre klorholdige rengøringsmidler er også mærket med faresymboler, fordi klor bl.a. kan udgøre en ætsningsfare. Hvis det blandes med syre (for eksempel i et toilet), udvikles der sundhedsfarlige klorgasser. Hvis klorholdige produkter brændes på forbrændingsanlæg, kan der dannes det giftige stof dioxin i røgen. Desuden vil klor danne saltsyre (HCl) i luften, hvis røgen ikke renses. Du kan lære mere om rensning af røg under temaet Affald og Energi.

Rester fra skrappe rengøringsmidler og tomme emballager kan afleveres til indsamling for farligt affald. Reglerne er forskellige i de forskellige kommuner, men de fleste kommuner har flere forskellige afleveringsmuligheder, for eksempel:

- på genbrugsstationer ved modtagelsen af farligt affald

- til Miljøbilen, hvis der er sådan en i din kommune

- til viceværten, hvis kommunen har en viceværtordning for indsamling af farligt affald

- i indsamlingskasse til farligt affald, hvis kommunen tilbyder denne mulighed.

Hvis du vil undgå de skrappeste rengøringsmidler, skal du vælge et produkt uden faremærker og gerne med miljømærke (EU Miljøblomst eller Svanemærket). Dem kan du læse mere om i artiklen om miljømærker. 

Del denne side med andre