Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Artikler

Mælkekartoner

Kartoner til mælk, yoghurt, fløde, juice og lignende produkter er sammensatte materialer. I Danmark genbruger vi ikke kartonerne lige som man gør i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland, og vi har ingen genbrugsanlæg her i landet.
Men udvalgte områder eksperimenterer med indsamlingen af kartonerne til genbrug.

Gips fra byggeriet

Gamle gipslofter, -vægge og -gulve kan man bruge igen til nye gipsplader. Derfor skal man aflevere det for sig selv på genbrugspladsen.

Træ

http://genanvend.mst.dk/tema/afsaetning-af-trae/Rent træ fra genbrugspladerne, flis fra savværker og høvlspån fra møbelfabrikker kan man bruge igen. Det kan bruges til spånplader, som kan bruges til nye møbler.

Dæk

Når dækkene fra biler, busser og lastbiler er blevet slidt ned, kan de indsamles og bruges igen. De fleste dæk bliver kørt til fabrikker, som laver dem om til gummipulver.

Byggeaffald

Byggeaffald er det affald, man får, når man bygger nye huse eller river gamle ned. Meget af det kan genbruges – især hvis det sorteres rigtigt.

Erhvervsaffald

Affald fra virksomheder og håndværkere, butikker, institutioner og sygehuse kalder man for erhvervsaffald. Det meste affald i Danmark er erhvervsaffald og består mest af murbrokker, metal og jord.

Indsamlingsordninger

Formålet med at indsamle affald er, historisk set, at forhindre ophobning af affald i byerne – med de gener og sundhedsproblemer, det medfører.

Indsamling af glas

Glas kan man bruge igen og igen. Derfor indsamler kommunerne glas, det glas som borgerne vil smide væk.

Pant på flasker og dåser

Flaskepant er et retursystem, hvor man ved køb af særlige drikkevarer også betaler for emballagen. Pengene for emballagen får man igen, når den leveres tilbage til butikken.

Genbrug af glas og flasker

Tomme glas og flasker kan man bruge igen. Derfor skal man ikke smide dem i skraldespanden. Flasker med pant er selvfølgelig bedst at aflevere i supermarkedet, men andre glas og flasker af glas skal i glasbeholderen.

Genbrugsplads

På genbrugspladsen kan man aflevere det meste af det affald, man har i en familie. Dog ikke madaffald og restaffald.
Formålet med genbrugspladsen er at sortere affaldet, så det kan genbruges og at indsamle affaldet i nogle mængder, som andre vil købe.

Tøj

Mange danskere elsker at shoppe. Skabene bugner af tøj, som vi ikke længere bruger. I stedet for at smide det til forbrænding kan det afleveres i en tøjcontainer til gavn for mennesker i både Danmark og ulandene.

Vinduesglas uden PCB

Vinduesglas og glasbrusekabiner kan bruges igen. Men ikke på samme måde som glasflasker. Derfor skal man aflevere vinduesglas for sig selv på genbrugspladsen. Det må ikke blive blandet sammen med glasflasker.

Murbrokker

Når man bygger eller river huse ned, får man en masse affald – byggeaffald. Loven siger, at byggeaffald skal sorteres, for at mest muligt bliver genbrugt. En stor del af byggeaffaldet er murbrokker og beton.

Del denne side med andre