Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Mælkekartoner

Kartoner til mælk, yoghurt, fløde, juice og lignende produkter er sammensatte materialer. I Danmark genbruger vi ikke kartonerne lige som man gør i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland, og vi har ingen genbrugsanlæg her i landet.
Men udvalgte områder eksperimenterer med indsamlingen af kartonerne til genbrug.

Mælkekartoner består af pap med en plastikfolie indeni. I juicekartoner er der også ofte et tyndt lag metal sammen med plastikfolien. Typen af emballage kaldes også Tetra Pak, da det var det svenske firma TetraPak, som opfandt denne emballageform. I dag er der dog også andre firmaer, som fremstiller tilsvarende emballager.

For at kunne genbruge kartonerne er man nødt til at skille materialerne ad. Sådan et anlæg har vi ikke i Danmark, for her i landet anvises kartonerne til forbrænding (de skal i skraldespanden).

1099 mlkekarton

Men flere kommuner har gang i forsøgsordninger i udvalgte boligområder, hvor beboerne indsamler kartoner til genbrug. Kartonerne køres efterfølgende til udlandet - Sverige eller Tyskland, hvor de eksisterende genbrugsanlæg tager imod den lille mængde danske kartoner.

Genbrug i Sverige

I Sverige behandles de indsamlede kartoner sammen med andre former for pap. Fx brugte pizzabakker, som i Danmark ikke indsamles sammen med almindelig pap, da de kan være fedtede og med madrester. Men i Sverige kan anlæggene modtage flere typer pap end i Danmark.

Anlægget til behandling af kartonerne er en 40 meter lang vaskemaskine, som løsner fibrene i både pappet og i kartonerne. Fibrene adskilles fra plasten i Tetra Pak, tape mv. og udgør herefter en papirmasse/pulp, der anvendes til produktion af nyt pap og karton i forskellige kvaliteter ift. efterspørgslen.

Plasten fra emballagerne, låg og plasttoppe anvendes til energiproduktion, som udnyttes til at køre genanvendelsesprocessen og kartonproduktionen.

I Danmark sælger kommunerne og virksomhederne pap på en papirbørs, men prisen for kartonerne er lavere end for almindelig pap, da behandlingsformen er mere krævende, når pap og plastik skal adskilles.

Der er endnu ikke (2014) nogen kommuner i Danmark, som indsamler kartoner som en fast genbrugsfraktion. Mælk- og juicekartoner skal derfor i skraldespanden.

Del denne side med andre