Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

7.-10. klasse

Temaer: hvad vil du vide mere om?

"Æbleskrog komposterer da hurtigt, ikke?" "Det er jo bare et askebæger..."

59% af danskerne indrømmer at have smidt affald ud af bilvinduet og staten bruger årligt ca. 22 mio. kr.  på opsamling af selvsamme affald langs de danske motorveje samt rastepladser. Til det beløb skal man tilføje det beløb, som kommunerne bruger på at fjerne affald fra de kommunale veje - og den tid, som private haveejere bruger på at fjerne skrald i haven.

Derfor er der brug for en adfærdsændring hos bilisterne - både for miljøet og samfundsøkonomiens skyld.

Man kan forsøge med kampagner, der fortæller om problemer og opfordre bilisterne til mere omtanke med deres affald. Men talrige studier viser, at kampagner kun har en meget lille indflydelse på adfærden - uanset om de handler om sikker sex, rygestop, bedre køkkenhygiejne, affaldssortering eller noget andet.

Organisationen Hold Danmark Rent har derfor fået lavet et katalog med ideer til, hvordan man ved hjælp af nudging kan få bilister til at smide affaldet i skraldespanden.

Affaldstragten

Et af forslagene i kataloget var at opstille en affaldstragt, som bilisterne kan smide affaldet i uden at stige ud af bilen.
Som en del af løsningen skal der bl.a. også investeres i en "trashlane", der med skilte viser, at man nu kører forbi skraldetragten.

                                        1151 skraldetragt     1152 skraldetragt

I 2011 blev der opsat skraldetragte ved to rastepladser i en testperiode på 3 måneder. Målet var, at tragten ville nedsætte mængden af henkastet affald med 25 % i perioden, men man oplevede faktisk 75 % mindre affald i området - og cafeteriet, som er ansvarlig for at rydde og tømme skrald på området, nedsatte deres daglige arbejdstid fra 1½ time til et kvarter. I 2014 har man lavet et større forsøg med at opstille skraldetragte i fire forskellige kommuner. I Herning faldt mængden af henkastet affald på en rasteplads med hele 89 %.  

Forsøget viste, at der er udviklingsmuligheder i skraldetragten, og designerne vil derfor arbejde videre med udviklingen, så skraldespanden fx selv kan give besked, når den er fyldt.

Meningen er, at skraldetragtenpå sigt skal tømmes via et underjordisk sugesystem, og at al strøm forsynes via solceller. Desuden skal solcellerne kunne levere strøm til LED-belysning, så skraldetragten også kan ses i mørke. Et alternativ kunne være at montere reflekser på skraldetragten.

Kilde:

https://www.holddanmarkrent.dk/page/analyser