Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Fra papir til papir

Papir kan genbruges syv til ti gange. Ugeblade bliver til aviser. Aviser bliver til papkasser, og papkasserne bliver til toiletpapir og æggebakker.

 Når papir og pap afleveres til genbrug, bliver det kørt til en sorteringsvirksomhed, hvor det sorteres i mere end 60 forskellige kvaliteter i fire hovedgrupper. Disse kan du læse mere om i artiklen ”Sortering af papir og pap”.

Papiret samles i store baller og køres til papirfabrikker i udlandet, hvor det laves til nyt papir eller pap på stort set samme måde, som når man laver papir af træ. Der er dog den forskel, at urenheder og tryksværte skal fjernes, inden papiret opløses til fibre igen.

Der fremstilles for eksempel skrivepapir, kuverter, aviser, køkkenrulle, toiletpapir, papirlommetørklæder, kaffe- og tefiltre, tapetpapir og æggebakker af det brugte papir. Til nogle ting kan man bruge 100 % returpapir (genbrugspapir) – for eksempel til aviser. Mens man fx til mælkekartoner bruger 100 % nye fibre.

Papir, som ikke har været brugt så mange gange før, kan blive til helt hvidt papir. En papirfiber kan genbruges syv til ti gange. På et tidspunkt bliver det svært at få fjernet nok tryksværte til, at det kan bruges som avispapir. Så bruges de til æggebakker, frugtbakker eller lignende.

Ved at genbruge papiret igen og igen kan vi spare en masse træ, energi, vand og kemikalier. Det kræver nemlig meget mindre vand og energi at lave nyt papir af papir, der allerede har været brugt, end hvis man laver papir af træ. Når vi genbruger, forlænger vi papirets levetid, og vi undgår, at det bliver til affald med det samme. Dermed bliver mængderne til affaldsforbrænding lidt mindre, og det giver plads til at brænde andet affald, der ikke kan genanvendes.
Når vi bruger mindre træ til fremstilling af papir, kan vi bruge træet til andre ting, for eksempel møbler eller brændsel i stedet for olie, kul eller gas.

Del denne side med andre