Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Kemikalier i papirfremstilling

Der bruges mange kemikalier til fremstilling af papir. Både til nyt papir og til genbrugspapir. Mange af kemikalierne har en skadelig påvirkning af miljø og sundhed.

Der bruges mange kemikalier til fremstilling af papir. Kemikalierne bruges til at skille træfibrene og gøre dem tilgængelige til nyt papir. Andre stoffer bruges til at fjerne tryksværte og sikre, at papiret ikke angribes af bakterier.

Eksempler på en række af de problematiske kemikalier er:

  • Alkylfenol-etoksylater: Disse kemikalier gør fremstillingen af papir mere effektiv, men de er svært nedbrydelige og kan blive ophobet i fødekæden i naturen. De bliver desuden mistænkt for at være hormonforstyrrende. Disse kemikalier bruges ikke til Blomst- og Svanemærket papir.

 

  • Tensider: Disse bliver brugt til at fjerne tryksværten fra genbrugspapir. De kan være giftige for miljøet og svære at nedbryde i naturen. Svanen og Blomsten kræver, at man bruger letnedbrydelige tensider, når man fremstiller papir af genbrugspapir.

 

  • Restmonomerer – er rester fra stoffer, som man bruger ved tørringen af det nye papir og til at give papiret specielle egenskaber. Nogle af disse stoffer kan give kræft, skade menneskers evne til at få børn, og de kan skade fisk og dyr i vandmiljøet. Svanen og Blomsten kræver en minimering af disse stoffer.

 

  • Biocider: Disse bliver brugt til at undgå, at bakterier vokser på papiret ved fremstillingen. Nogle af disse stoffer kan blive ophobet i fødekæden, og så bliver planter og dyr forgiftede. De biocider, som bliver brugt ved fremstillingen af Svane- og Blomstmærket-papir, må ikke kunne ophobes i fødekæden.

Artiklen er baseret på en artikel fra Miljømærkesekretariatet.

Del denne side med andre