Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Artikler

Plastens kemi

Plast er ikke bare én ting. Der findes faktisk flere tusind typer plast.

De har dog en ting til fælles: Alle slags plast består af polymerer. En polymer er et stort molekyle der er sammensat af en række mindre molekyler, som kaldes monomerer.

Mikroplast

Går man tur ved vandet, ser man desværre ofte plastaffald, som er smidt på stranden eller skyllet op. Hvert år ender 8 mio. tons plast som affald i havet på verdensplan. Det er 19 tons i minuttet (2014), og det forventes, at mængden fordobles indenfor 10 år. Det er for eksempel plastposer, flasker og dunke, holdere fra sixpacks, snor og reb. Det kan være til stor skade for dyr og fugle. Det kan også ødelægge naturoplevelsen for os mennesker.

Hvordan laver man plast?

Plast laves af råolie. 4 % af verdens olieproduktion bliver brugt til plast (2013).

Fra plastaffald til ny plast

Mange kommuner er begyndt at indsamle plastaffald.

Hvad sker der med det plast som bliver indsamlet? Det bliver genanvendt og brugt til at lave nye ting af plast. Det kan eksempelvis foregå sådan her:

Bioplast – hvad er det?

Plast er normalt lavet af råolie. Det kan faktisk også laves af andre råstoffer. Og det er måske en rigtig god idé.

Metoder til sortering af plastik

For at kunne genbruge plastik, skal den sorteres i de forskellige plastiktyper. Det er der forskellige metoder til.

Udfordringer med indsamling af plastik

Sortering af plastik er ingen let opgave. Der findes adskillige typer med forskellige egenskaber, og hvis de skal genanvendes, er det vigtigt, at de ikke er blandet. Derfor skal borgerne for det første sortere deres affald, så vi undgår, at plastikken bliver sendt til forbrænding. Og dernæst skal der laves anlæg, som kan sortere plasten, så den er klar til at blive til nye produkter.

Potentialet for at sortere mere plast

Flasker, husholdningsfilm, emballage og kopper lavet af plastik kan genbruges. Hvis vi undlader at smide det ud sammen med resten af vores køkkenaffald og i stedet sorterer det, sparer vi en masse energi og reducerer vores udledning af CO2.

Genbrug og mærkning af plast

http://www.returmedplasten.dk/emneoversigt/mere/plasttype%20https://www.affald.dk/da/7-10/plast/links.htmlr/

Der findes flere forskellige typer plast. Fælles for dem er, at de er lavet af olie, mens der er stor forskel på, om de kan genbruges og hvordan.

PVC - hård

Der findes mange slags plastik. PVC er en af dem, og den opdeles i hård og blød PVC.
Kloakrør og tagrender kan være lavet af hård PVC. Hård PVC kan man genbruge. Man kan aflevere hård PVC til genbrug på genbrugspladsen.

PVC - blød

Der findes mange slags plastik. PVC er en af dem, og den opdeles i hård og blød PVC. PVC er en forkortelse for PolyVinylChlorid.
PVC bliver også kaldt vinyl og det bliver blandt andet brugt til gulve. Baderinge, haveslanger, skriveunderlag og regntøj er tit lavet af blød PVC.

PVC

Der findes flere forskellige slags plastik, PVC er en af dem. PVC står for PolyVinylChlorid, og PVC er altså en klorforbindelse. PVC skal derfor ikke sendes til forbrænding. 

Del denne side med andre