Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Bioplast – hvad er det?

Plast er normalt lavet af råolie. Det kan faktisk også laves af andre råstoffer. Og det er måske en rigtig god idé.

Der vil ikke blive ved med at være olie her på jorden. Man forventer, at olien er brugt op inden for cirka 40 år. Når vi bruger olie, som er et fossilt brændstof, skaber vi globale klimaforandringer. Det kan få alvorlige konsekvenser for både mennesker og natur. Vi må altså prøve at skifte olien ud med andre råstoffer, som er bedre for klimaet.

Det kan være en god idé at lave plastik uden brug af olie. Man er derfor begyndt at udvikle nye typer plast som er lavet af biomasse. Det er organisk materiale som majs, sukkerrør, bambus eller halm. Biomasse er en fornyelig ressource. Det er olie ikke. Der er også den fordel, at når bioplast ender i affaldsforbrændingen, er det CO2-neutralt. Der udledes kun lige så meget CO2 til atmosfæren, som planterne har optaget, da de voksede. Bioplast er dog ikke helt CO2-neutralt, når man fremstiller det. For der skal bruges energi til at dyrke planterne og omdanne dem til plast.

Nogle slags bioplast kan komposteres. Dog kun hvis de rette mikroorganismer er til stede, og hvis man kan styre temperaturen og fugtigheden. Det kan kun foregå i et industrielt komposteringsanlæg og ikke i en almindelig kompostbeholder i haven. Man kan heller ikke bare smide en pose af bioplast i naturen og så regne med, at den forsvinder.

Forskere er kommet langt i forhold til at kunne omdanne biomasse til polymerer. Polymerer er plastens byggesten. (Læs artiklen: Hvordan laver man plast?) Vi er langt fra at kunne erstatte al plast med bioplast. Bioplast er dyrere at fremstille, og der er mange ting som bioplast ikke kan bruges til endnu. Derfor udgør bioplast kun 1 % af verdens plastproduktion (2011). Det bruges mest til emballage, poser og engangsservice.

Der er en stor ulempe ved at lave bioplast af majs eller andre fødevareafgrøder. Hvis plastindustrien begynder at indkøbe større mængder af eksempelvis majs, vil prisen på majs til mad stige globalt. Det vil gå ud over fattige mennesker i lande, hvor majs er den vigtigste fødevare. Hvis bioplast skal være et bæredygtigt alternativ til oliebaseret plast, må det laves på affaldsprodukter som halm eller lignende.

Kilder:
https://plast.dk/tema/bioplast/
http://tekstilbiologi.dk/formidling/miljobelastning/
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2014/12/978-87-93283-40-4.pdf

Del denne side med andre