Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Her kan du stille dit spørgsmål!

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 24760
 • 107 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om "alt det andet" om affald.
Har du brugt søgefunktionen? Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Mette Lise Bengaard Onsdag, 08 januar 2020

  Hej. :) Og tak for muligheden for at spørge jer til råds. Jeg står med et par børnebukser i 100 procent polyester og er i tvivl om hvordan jeg bedst affaldssorterer dem. Det er jo et lidt problematisk materiale, da det aldrig forgår. (Jeg er klar over de ikke skal til en genbrugs, da de så risikerer at ende i et land uden affaldssortering og kan ende i naturen). Spørgsmålet er så om det er bedst at jeg kommer dem i skraldespanden eller i plasticsorteringen?
  Mvh. Mette Lise

 • Gæst
  Christine Mandag, 30 december 2019

  Hej, hvor smider man tuscher og kuglepenne ud når de ikke virker mere?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 02 januar 2020

  Hej Christine

  Der er forskellige sorteringsløsninger fra kommune til kommune, så du skal altid følge kommunens vejledning.

  Når det er sagt, så ved jeg, at de fleste kommune vil svare: Restaffald/dagrenovation. Hvis du er meget ihærdig, er det fint, at skille fx en kuglepen ad og sortere den lille metalfjeder til metalaffald og et evt plasthylster til plastaffald.

  Hvis du har tuscher med faresymbol, skal de som regel sorteres til farligt affald.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Victor og Anna Torsdag, 07 november 2019

  Hej eksperter, vi er i gang med at skrive en rapport omkring forbedring/formindskning af affald fra mælk/coffee creamer/etc. til bl.a. konferencer.
  Vi tænkte dog derfor på hvor mange procent af en coffee creamer eller en lille "pyramide" mælk der egentlig er emballage/restaffald?

  Håber i kan hjælpe:)

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 08 november 2019

  Hej Victor og Anna

  I skal have fat i det ønskede produkt. I skal veje det med indhold og uden indhold. Så skal I dividere "vægt uden indhold" med "vægt med indhold" og gange med 100%. Så ved I hvor mange procent (masseprocent) af produktet, der består af emballage.

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

 • Gæst
  Gæst Fredag, 06 december 2019

  Hej Affald.dk
  Hvorfor er der klunsning forbudt i Danmark på nær på Bornholm? Ville det ikke være mere miljørigtig at gå noget mere ind for genbrug?
  mvh. Gæst

 • Gæst
  Carl Tirsdag, 24 september 2019

  Hej,

  Vi to drenge, der går i 9.klasse, Skolen på Islands Brygge, og er i gang med en undersøgelse vedrørende tungmetaller.

  Vi har været ude, og undersøge forskellige rest skraldespande, og hvor meget elektronik med tunge metaller der var i. Vi fandt hurtigt frem til, at det var største delen der indeholdt nogle former, for tungmetaller som fx ledninger, legetøj med elektronik i osv.

  Vi ville så høre jer, hvordan det så ud på forbrændingsanlægget? Hvor meget tungmetal ser i, i restaffalds skraldespande der Bl.a. kommer fra hjemmet, skoler og offentlige skraldespande?

  Ved i hvor mange Kilo/ton tungmetal i brænder årligt? Ved fx Vesterfonbrændring
  Håber i kan hjælpe os :)
  Mvh. Carl og August

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 27 september 2019

  Tak for samtalen i telefonen. Det glæder mig, at I har fået svar på jeres spørgsmål.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Mark Tirsdag, 10 september 2019

  Hej, vi vil gerne høre om hvor meget skrald der ca. bliver smidt ud i de danske skove?

  Mvh

  Mark

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 10 september 2019

  Hej Mark

  Det er et svært tal at finde, da affald smidt i skoven, jo ikke bliver registreret, men som du kan læse i vores artikel om affald i naturen, "var mere end 1475 grupper landet over i 2017 med til at rydde op i naturen sammen med Danmarks Naturfredningsforening. I alt samlede de 155.208 kg affald sammen."

  https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/henkastet-affald/artikler/175-affald-i-naturen-hvad-smider-vi-i-naturen.html

  Håber, at du kan bruge svaret og artiklen til noget

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Glasir College Metal2b Torsdag, 11 april 2019

  Hej.
  Við har en opgave om at hvordan man kan genbruge glass og gummi dæk, og ville spørge om hvad den beste vej er for a genbruge det? Og også om hvordan við kann selv rive gummi dækene og knuse glasset ned, så det ikki fylder så meget? Og om det kan betale sig at gøre det og sende det af landet? Vi bor på Færøerne og vi har en masse glass og gummi dæk der kan genbruges.

  VH Glasir College, Metal2b

 • Gæst
  Josephine Fredag, 14 december 2018

  Hej, ved i måske hvor neget metal der bliver smidt ud om året? :D

 • Gæst
  MT Samuelsen Onsdag, 03 oktober 2018

  Angående min konstatering om fejl mht kompostering af brød, ser jeg nu, at det ikke var på forsiden listen med komposterbare ting findes. Men jeg sender linket til jeres side her, så i kan få rettet fejlen: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/kompost/artikler/384-hvad-kan-komposteres.html

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 03 oktober 2018

  Kære MT Samuelsen
  Tusind tak for at gøre os opmærksomme på fejlen. Den er nu rettet.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  kalle Mandag, 18 juni 2018

  hej eksperter
  jeg vil bare høre om afbræning af plast bidrager med noget til drivhuseffekten?

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 19 juni 2018

  Hej Kalle
  Plastik er lavet af råolie. Det vil sige at CO2 fra forbrænding af plastik kommer fra fossilt materiale.
  Hvis man brænder fossilt materiale af, skabes der et overskud af CO2, som planterne ikke kan nå at omdanne, hvilket ikke er så godt. CO2 er nemlig en drivhusgas, dvs. at solens stråler godt kan trænge ned i til jorden, men drivhusgasserne holder på varmestrålerne, hvilket forsager opvarmningen.

  Jeg vil anbefale dig at læse lidt om problemerne ved at forbrænde fossile materiale her: https://www.affald.dk/da/7-10/forbraending/artikler/591-fossile-braendstoffer-7-10.html

  Mvh Affald.dk

 • Gæst
  Olivia Søndag, 01 april 2018

  Hej Eksperter.

  Her for et par uger siden fik jeg ved en fejl kasseret min bamse ( vedlagt billede ), da jeg skulle rydde ud garagen kom jeg til at sætte den så at det lignede at den var sat ud til storskrald og da jeg kom ud igen nåede jeg lige at se skraldebilen "spise" den. Jeg spurgte skraldemanden om det var muligt at få bamsen "retur" men efter at han lod den falde ned igen, efter at blive fuldstændig mast ind i madrester, brugte bleer og en brunlig væske havende den ikke længere nogle interesse. Så mit spørgsmål til jer er, hvad er der sket med bamsen efter at den blev spist af skraldebilen? Jeg ved ikke så meget om genbrug og afflad så en "Specifik beskrivelse" kunne være meget lærerigt.

  Billede af bamsen ( https://ibb.co/dvvBx7 )
  Mvh. Olivia :)

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 04 april 2018

  Kære Olivia
  Jeg er ked af at høre, at du har mistet din bamse til skraldebilens store gab. Det lyder som om din bamse er endt i en "almindelig" skraldebil til restaffald, da du skriver at den blev mast ind i madrester og bleer. Hvis den er det, er den blevet kørt til et forbrændingsanlæg, hvor man laver strøm og fjernvarme ud af energien i affaldet. Det vil sige at energien fra din bamse lige nu kan være varmen i din radiator.
  Håber det var svar på dit spørgsmål
  Mvh. Affald.dk

 • Gæst
  MC Fredag, 16 februar 2018

  Hej eksperter, min kommune har for nyligt indført, at man ikke længere må smide halm og strøelse fra høns på genbrugspladsen, men i stedet til restaffald i den almindelige husholdningsskraldespand, hvilket undrer mig. Er halm og strøelse fra hønsehold da ikke komposterbar? Jeg tænker det ikke er smart for miljøet, at det bliver blandet sammen med alt det usorterede restaffald? Jeg spurgte om det ikke må smides til haveaffald på genbrugspladsen i stedet for, men de sagde grundet indholdet af hønselort var det ikke egnet til kompost, men jeg skulle kompostere det i egen have. Er der forskel på kommunens kompostering siden lort ikke egnet der, men skulle være egnet i min have? Jeg er komplet forvirret.

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 20 februar 2018

  Hej MC
  Jeg kan sagtens forstå at du er forvirret.
  Rent biologisk kan affald fra hønsehold godt komposteres, men der kan være forhold på behandlingsanlæggene, der gør at de ikke vil modtage det. Sorteringen kan variere fra kommune til kommune, da det afhænger meget af det behandlingsanlæg der modtager affaldet. Derfor tror jeg det kan være en ide at tage kontakt til kommunens affaldskontor.
  Lige med hensyn til halm og strøelse fra hønsehold, kan det også skyldes at der er større risiko for at der kommer rotter, smittefare og lugtgener på genbrugsstationen, hvis man smider det ud der.
  Håber du kan bruge svaret.

  Mvh Affald.dk

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Søndag, 29 marts 2020