Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Her kan du stille dit spørgsmål!

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 27725
 • 113 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om "alt det andet" om affald.
Har du brugt søgefunktionen? Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Johs Plesner Fredag, 10 Juli 2020

  Når de hundedyre blækbeholdere til computerens printer udskiftes, er de gamle affald, men hvad slags? Pakken er jo pap, og patronen er i grunden plast, men den indeholder en sidste rest af blæk, og i bunden af patronen er der små stykker guld. -- Er så det hele metal?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 15 Juli 2020

  Hej Johs Plesner. Tak for dit spørgsmål. Du har fuldstændig ret i, at blækpatroner består af forskellige materialer som bl.a. plast, metal og selvfølgelig blæk. De skal afleveres på genbrugspladsen til farligt affald og helst i den kartonemballage, der er rundt om dem for at undgå, at de bliver beskadiget undervejs. Blækpatronerne bliver genbrugt op til flere gange ved, at de først bliver renset og derefter genfyldt. Når de brugte blækpatroner ikke kan genfyldes mere, bliver de skilt ad, og de forskellige dele bliver genanvendt. Mange hilsener Affald.dk

 • Gæst
  Åge jepsen Lørdag, 25 april 2020

  Hej Expert
  Hvor finder man info om det vi ikke forbrænder samt det vi Exporter eller gemmer, almindeligt og farligt affald Danmark ikke forbrænder/bruger/genbruger/genanvendes. Det der gemmes til senere eller for altid.

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 27 april 2020

  Hej Åge
  Du kan bl.a. finde info her på affald.dk i vores forskellige artikler. De fleste artikler er henvendt til skoleelever, men jeg mange voksne lærer også noget nyt, når de læser artiklerne.
  Ellers kan du finde info på f.eks. danskaffaldsforening.dk eller Danmarks Statistik (dst.dk f.eks. https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/geografi-miljoe-og-energi/groent-nationalregnskab/materialer-og-affald)

  Hvis du har konkrete spørgsmål, er du velkommen til at skrive her til mig. Så skal jeg se, om jeg kan svare.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  BK Mandag, 13 april 2020

  Hej Eksperter
  I forhold til at affaldssortere: Jeg kan ikke lige gennemskue, hvilken kategori bægeret fra Karolines Køkken Cremefraiche Øko (450 g) er - og det samme gælder McDonalds sodavandsbægre.....er det pap eller plastic?

  Mvh
  BK

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 14 april 2020

  Hej BK

  Tak for dine spørgsmål.

  Bægeret fra creme fraiche og lign er som regel ren plast. Så de skal sorteres som plast. Sodavandsbægerne er lavet af plast OG pap, som sidder uadskilleligt sammen, derfor kan de hverken genanvendes, som det ene eller det andet. De skal sorteres til restaffald (rest efter sortering).

 • Gæst
  Mette Lise Bengaard Onsdag, 08 januar 2020

  Hej. :) Og tak for muligheden for at spørge jer til råds. Jeg står med et par børnebukser i 100 procent polyester og er i tvivl om hvordan jeg bedst affaldssorterer dem. Det er jo et lidt problematisk materiale, da det aldrig forgår. (Jeg er klar over de ikke skal til en genbrugs, da de så risikerer at ende i et land uden affaldssortering og kan ende i naturen). Spørgsmålet er så om det er bedst at jeg kommer dem i skraldespanden eller i plasticsorteringen?
  Mvh. Mette Lise

 • Gæst
  Christine Mandag, 30 december 2019

  Hej, hvor smider man tuscher og kuglepenne ud når de ikke virker mere?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 02 januar 2020

  Hej Christine

  Der er forskellige sorteringsløsninger fra kommune til kommune, så du skal altid følge kommunens vejledning.

  Når det er sagt, så ved jeg, at de fleste kommune vil svare: Restaffald/dagrenovation. Hvis du er meget ihærdig, er det fint, at skille fx en kuglepen ad og sortere den lille metalfjeder til metalaffald og et evt plasthylster til plastaffald.

  Hvis du har tuscher med faresymbol, skal de som regel sorteres til farligt affald.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Victor og Anna Torsdag, 07 november 2019

  Hej eksperter, vi er i gang med at skrive en rapport omkring forbedring/formindskning af affald fra mælk/coffee creamer/etc. til bl.a. konferencer.
  Vi tænkte dog derfor på hvor mange procent af en coffee creamer eller en lille "pyramide" mælk der egentlig er emballage/restaffald?

  Håber i kan hjælpe:)

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 08 november 2019

  Hej Victor og Anna

  I skal have fat i det ønskede produkt. I skal veje det med indhold og uden indhold. Så skal I dividere "vægt uden indhold" med "vægt med indhold" og gange med 100%. Så ved I hvor mange procent (masseprocent) af produktet, der består af emballage.

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

 • Gæst
  Gæst Fredag, 06 december 2019

  Hej Affald.dk
  Hvorfor er der klunsning forbudt i Danmark på nær på Bornholm? Ville det ikke være mere miljørigtig at gå noget mere ind for genbrug?
  mvh. Gæst

 • Gæst
  Carl Tirsdag, 24 september 2019

  Hej,

  Vi to drenge, der går i 9.klasse, Skolen på Islands Brygge, og er i gang med en undersøgelse vedrørende tungmetaller.

  Vi har været ude, og undersøge forskellige rest skraldespande, og hvor meget elektronik med tunge metaller der var i. Vi fandt hurtigt frem til, at det var største delen der indeholdt nogle former, for tungmetaller som fx ledninger, legetøj med elektronik i osv.

  Vi ville så høre jer, hvordan det så ud på forbrændingsanlægget? Hvor meget tungmetal ser i, i restaffalds skraldespande der Bl.a. kommer fra hjemmet, skoler og offentlige skraldespande?

  Ved i hvor mange Kilo/ton tungmetal i brænder årligt? Ved fx Vesterfonbrændring
  Håber i kan hjælpe os :)
  Mvh. Carl og August

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 27 september 2019

  Tak for samtalen i telefonen. Det glæder mig, at I har fået svar på jeres spørgsmål.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Mark Tirsdag, 10 september 2019

  Hej, vi vil gerne høre om hvor meget skrald der ca. bliver smidt ud i de danske skove?

  Mvh

  Mark

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 10 september 2019

  Hej Mark

  Det er et svært tal at finde, da affald smidt i skoven, jo ikke bliver registreret, men som du kan læse i vores artikel om affald i naturen, "var mere end 1475 grupper landet over i 2017 med til at rydde op i naturen sammen med Danmarks Naturfredningsforening. I alt samlede de 155.208 kg affald sammen."

  https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/henkastet-affald/artikler/175-affald-i-naturen-hvad-smider-vi-i-naturen.html

  Håber, at du kan bruge svaret og artiklen til noget

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Glasir College Metal2b Torsdag, 11 april 2019

  Hej.
  Við har en opgave om at hvordan man kan genbruge glass og gummi dæk, og ville spørge om hvad den beste vej er for a genbruge det? Og også om hvordan við kann selv rive gummi dækene og knuse glasset ned, så det ikki fylder så meget? Og om det kan betale sig at gøre det og sende det af landet? Vi bor på Færøerne og vi har en masse glass og gummi dæk der kan genbruges.

  VH Glasir College, Metal2b

 • Gæst
  Josephine Fredag, 14 december 2018

  Hej, ved i måske hvor neget metal der bliver smidt ud om året? :D

 • Gæst
  MT Samuelsen Onsdag, 03 oktober 2018

  Angående min konstatering om fejl mht kompostering af brød, ser jeg nu, at det ikke var på forsiden listen med komposterbare ting findes. Men jeg sender linket til jeres side her, så i kan få rettet fejlen: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/kompost/artikler/384-hvad-kan-komposteres.html

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 03 oktober 2018

  Kære MT Samuelsen
  Tusind tak for at gøre os opmærksomme på fejlen. Den er nu rettet.

  Vh Affald.dk

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Torsdag, 24 september 2020