Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.
Her finder du spørgsmål og svar om elektronik.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om elektronik. Her finder du måske også de svar, du leder efter.
Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.
Hej Rasmus
På mange genbrugsstationer behøver ikke at pille harddisken ud først, men det kan være en god ide at gøre det.
Der kan være stor forskel på hvilke fraktioner, der bliver indsamlet på genbrugsstationerne rundt omkring i landet, men oftest vil det være muligt at komme både bærbar og harddisk i samme container.
Jeg er sikker på, at pladspersonalet på din lokale genbrugsstation meget gerne vil hjælpe dig med sorteringen.
Med venlig hilsen Nicole
Jeg arbejder i en skole, hvor vi arbejder meget konkret og visuelt.
jeg vil høre om der findes nogle konkrete lister over eksempler på de forskellige affaldsgrupper der kan sorteres i:
Plast
papir/pap
jern/metal
elektronik
farligt affald
træ
m.v.
jeg tænker at hvis jeg selv skal tænke mig til det, går vi glip af en masse ting der kan genbruges. De sider jeg har været inde på, har en meget kort beskrivelse af hvad det konkret indeholder, tænker der er mange mennesker der har det ligesom jeg, så håber du kan sende et link, så jeg kan komme med helt konkrete eksempler på affaldssortering, som jeg gerne vil sætte fokus på på hele skolen med tiden, starter på mellemtrin.
Hej Ina
Hvad der må kommes i de forskellige beholdere/containere, kan godt variere lidt fra kommune til kommune, da der kan være forskellige aftagere. Det er derfor lidt svært, at give dig en liste over eksempler. Nogle kommuner har en liste over de affaldsprodukter, man må smide ud i de forskellige beholdere. Det kan være du kan finde du kan finde den der.
Mvh
Nicole
Hej Nikolas
Det vil man muligvis kunne, hvis flere folk bliver informeret om, hvor vigtigt det er at genanvende elektronikaffald.
Genbrug af elektronikaffald kunne man muligvis også få flere folk til. Der er nemlig mange personer, der har flere gamle mobiltelefoner liggende i skuffen. Hvis telefonen stadig virker, er der ingen grund til ikke at give/sælge den videre.
Hej Lasse,
På elektronikaffald er der det som kaldes for producentansvar. Producentansvar betyder, at producenter og importører af elektrisk udstyr skal organisere og finansiere tilbagetagelse og håndtering af det elektroniske affald. Reglerne om producentsansvar er begrundet i miljøhensyn og har til formål at begrænse mængderne af affald.
Målet er på den ene side at tilskynde producenterne til at fremstille miljøvenlige produkter og på den anden side at øge genbrug, genvinding og andre former for nyttiggørelse.
Men det betyder også, at kommunerne (som håndterer affaldet) ikke må videresælge eller videregive elektronikaffald, selvom elektronikken fortsat virker. Derfor findes der ikke nogen steder, hvor man kan afleverer elektronikaffald til direkte genbrug.
Du kan overveje om de ting du har fundet kan sælges eller foræres væk? Hvis ikke så skal det afleveres på genbrugsstationen eller til storskrald, hvis I må i din kommune. Tjek evt din kommunes hjemmeside for mere information.
Jeg har en gammel radio, som jeg skal på lossepladsen med. Jeg ved ikke hvilket affaldsgruppe jeg skal smide den i? Kan i hjælpe mig?