Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om genbrug

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 46124
 • 204 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om genbrug.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om genbrug. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Alberte Andersen Tirsdag, 09 juni 2020

  Hej eksperter!
  Jeg har en projektopagve som handler om mode i udvikling, hvor jeg kommer ind på betydningen af genbrugsbutikker og genbrug.
  Jeg har derfor nogen spørgsmål:

  Hvorfor er det vigtigt at have genbrugsbutikker?
  Hvorfor er det en god ide at have genbrugsbutikker?
  Hvad betyder det for miljøet at have genbrugsbutikker?

  Hilsen Alberte

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 09 juni 2020

  Hej Alberte

  Tak for dine spørgsmål. Jeg håber at du kan bruge mine svar.

  Det er både vigtigt og en god idé, at have genbrugsbutikker. Jeg har fornemmelse af, at du laver opgave om tøjmode, så det tager vi udgangspunkt i. Det er sjældent, at vores tøj bliver slidt op. Tit er det blevet for stort eller småt, hvis din krop har ændret sig. Det kan også være blevet umoderne i dine egne øjne. Det kan også være, at du bare er blevet træt af at gå med det. Hvis det kommer til en genbrugsbutik, kan det bruges af andre, som måske har kroppen, der passer til, eller som synes om den stil, du var blevet træt.

  Hvis vi ikke genbrugte tøjet, ville vi skulle have fat i nye naturressourcer for at lave nyt tøj. Oftest er det bomuld fra en bomuldsmark. Bomuld bruger rigtig meget ferskvand, for at vokser ordentligt, og det optager markplads fra andre afgrøder, som kunne spises. Så det er godt for miljøet, hvis vi ikke bruger for meget bomuld. Andre tøjmaterialer som poylester, kan man godt lave af genbrugsmaterialer (fx gamle vandflasker), men det er stadig en ret energikrævende proces ift. direkte genbrug. Og det sætter jo tit et CO2-aftryk.

  God fornøjelse med din opgave, og skriv endelig igen, hvis du vil have mine svar uddybet.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Elly Mandag, 16 marts 2020

  hejsa vi er to piger som har et projekt om genbrug af plastic og vi ville gerne vide om det udleder co2 når man genbruger plastic og om smelter det.

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 17 marts 2020

  se svar under "Plastik"

 • Gæst
  Astrid Onsdag, 26 februar 2020

  Kære Eksperter

  Vi er fire piger fra DTU der er igang med en dybdegående undersøgelse om sofaers klimabelastning i CO2-ækvivalenter ved køb af ny sofa, sammenlignet med en brugt sofa. Vi er derfor interesserede i noget information omkring processen og håndtering af sofaer når de bliver afleveret på en genbrugsstation. Særligt hvorvidt materialer bliver skilt ad og genanvendt, om hele sofaen går til genbrug eller om sofaen bliver sendt til et afbrændings anlæg.

  Vi håber du kan belyse sagen for os, eller måske ved hvem vi skal kontakte.

  De bedste hilsner Lia, Line, Marie og Astrid

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 03 marts 2020

  Hej Lia, Line, Marie og Astrid

  Jeg kan forstå, at I har fået svar fra Anders fra Vestforbrænding. Jeg sætter lige hans svar ind her, så andre også kan få glæde af det.
  Hvis I har flere spørgsmål, er I velkomne til at skrive eller ringe.

  Mange hilsner
  Affald.dk

  Gamle sofaer, der ikke kan genbruges (salg, bytte eller lign) de køres til firmaer, som sortere genanvendelige materialer fra og neddeler. Efter neddeling (som i en kæmpe persillekværn) blive det sidste jern sorteret fra med magnet.

  Resten brændes.

  Vi skelner mellem fjedremøbler og storskrald. Fjedre i hynder og maddresser er en god ressource at genanvende, men det er ikke muligt at få metallet ud af fjedremøbler uden at neddele. Derfor er det stort set kun metal fra fjedremøbler der genanvendes da alt andet er smadret ved neddeling.

 • Gæst
  Markus Tirsdag, 04 februar 2020

  Kære eksperter
  jeg har projektuge i fn's verdensmål 12 og jeg har nogle spørgsmål omkring plast:

  Hvad tænker I om plastisk i havet?

  Hvad mener I er et Ansvarligt produktion og forbrug af plast?

  På hvilke måder kan plast gavne miljøet?

  Hvor meget af plast kan genbruges? og hvordan sortere i genbrugelige plast fra ikke genbrugeligt plast?

 • Gæst
  affald.dk Fredag, 07 februar 2020

  Hej Markus
  Plastikforurening påvirker dyrene i havet på flere negative måder, bl.a. fordi de tror det er føde og derfor indtager det og risikerer at sulte ihjel. Man ser også ofte billeder af dyr, der sidder fast i plastik og derved hæmmes i deres bevægelser.

  Plastik er på mange måder fantastisk materiale, som løser en masse behov, vi har i både hverdagen, industrien, på sygehuse og meget andet. Derfor kan det være svært at sige hvad, der er ansvarligt produktion og forbrug af plast. Som forbruger har man jo mulighed for selv at påvirke hvor meget plastik, der bruges bl.a. at købe varer uden unødig plastikemballage og fx ikke købe engangsprodukter af plast.

  Jeg er ikke helt sikker på hvad I mener med på hvilke måder kan plast gavne miljøet? Vil I uddybe det?

  Det er faktisk svært at genanvende plast. Hvis et plastprodukt er sammensat af forskellige typer plast, er det sværere at genanvende, da de forskellige typer plast har forskellige smeltepunkter.
  Når din beholder til plastik-affald bliver tømt, kører skraldemanden plasten til Vestforbrændings omlastning. I omlastningshallen blandes affaldet sammen med alt det andet plastik fra andre husstande og bliver herefter presset og pakket i 400 kg-baller.
  Når der er plastik nok til at fylde ladet på en stor lastbil, transporteres det til plastsorteringsanlægget Swerec i Sverige. Hos Swerec bliver plastikken finsorteret i forskellige plasttyper, som f.eks. PET, PP, PS og PE-plast.
  Til sidst pakkes plasten igen i baller og bliver solgt til produktionsvirksomheder som rene plasttyper.
  Produktionsvirksomhederne vasker og smelter til sidst plastikken, så den på ny kan anvendes i produktionen af nye produkter. Men jeg har ikke tal på hvor mange procent der reelt bliver genanvendt.

  MVH affald.dk

 • Gæst
  Jørgen Frandsen Torsdag, 17 oktober 2019

  Hej.
  Silikone rullerne det bliver i overskud når etiketten er brugt bliver idag kørt til forbrænding.
  Der bliver dagligt brugt enorme mængder af labels/etiketter, så det er jo store mængder giftigt silikoneret papir der forbrændes.
  Hvor langt er man fremme med at genbruge det?
  Vh.
  JSF

 • Gæst
  Annabell Pedersen Mandag, 03 juni 2019

  Kære eksperter,
  Jeg og to andre piger fra Munkensdam Gymnasium i Kolding har lige i øjeblikket projektopgave om genbrug. Vi vil gerne have muligheden for at spørge jer om nogle ting:
  Vi vil gerne finde ud af hvorfor genbrug er så vigtigt, og hvordan vi genbruger bedst?
  Vi vil også finde ud af hvad genbrug betyder for naturen og hvad der sker hvis vi ikke genbruger?
  Vi vil undersøge hvordan man kan gå op i genbrug og hvorfor nogle ikke gør det?
  Og til sidst vil vi vide hvad vi som helt almindelige mennesker kan gøre for at hjælpe med genbrugen af fx plastic og tøj?
  På forhånd tak

 • Gæst
  affald.dk Onsdag, 12 juni 2019

  Hej Annabell

  Genbrug er i stigende grad vigtigt. Vores forbrug stiger og nogle af jordens ressourcer, kan ikke følge med, hvis vi fortsætter som nu.

  læs gerne nogle af vores artikler om genbrug for at se eksempler på vigtigheden af at genbruge https://affald.dk/da/7-10/genbrug/artikler.html.

  Hvorfor nogle mennesker går mere op i genbrug og genanvendelse end andre, tør jeg ikke gætte på. Som helt almindelig person, er det vigtigste man kan gøre at sortere sit affald, så der bliver mulighed for at genanvende de forskellige materialer.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Judith Horak Tirsdag, 26 februar 2019

  kære eksperter
  Hvordan for man dansker til at genbruge i hverdagen?

  mvh. Judith Horak :D

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 26 februar 2019

  Hej Judith

  Det er et svært spørgsmål. Rigtig mange danskere vil gerne sortere deres affald til genbrug, men det skal være nemt og bekvemt. Så der skal nogle affaldsløsninger til, der hvor mennesker står med affaldet.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Rebekka Onsdag, 03 oktober 2018

  hej jeg har en opgave i skolen
  ved i hvor lang tid det tager at at lave et stykke papir

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 03 oktober 2018

  Kære Rebekka
  Jeg ved desværre ikke hvor lang tid det tager at lave et stykke papir, men her er der to links til video om papirproduktion du måske kan bruge.

  https://www.youtube.com/watch?v=E4C3X26dxbM
  https://www.youtube.com/watch?v=ffUhP4pigJ4

  Mvh Affald.dk

 • Gæst
  Maria & JK Lørdag, 14 Juli 2018

  Kære Ekspert

  Vi er to søstre, som gerne vil lave et papir hus, hvor alt skal laves sådan, at det hele kan komme til papir-genbrug efterfølgende. Derfor kan vi selvfølgelig ikke bruge tape, men må vi gerne bruge lim til at lime delene sammen? Eller vil papiret så være ødelagt og ikke længere kunne genbruges?

  Og i så fald, har du nogen idé til, om der er noget andet lignende materiale, som vi ville kunne bruge til at lave et hus med uden at beskadige papiret?

  Vi håber, at du kan hjælpe os.

  Kærlig hilsen

  De to søstre

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 17 Juli 2018

  Kære Maria og JK,

  Det lyder som et dejligt sommerferieprojekt I er i gang med.
  Som I helt rigtig selv skriver, er tape ikke den bedste løsning. Derimod er vandopløselig lim et udmærket alternativ - dog vil jeg anbefale, at I så vidt muligt sparer på mængderne. Det vil også være okay at bruge lidt hæfteklammer på nogle af de kritiske steder.

  Håber det lykkes jer at få lavet et fint hus, hvor papiret stadig kan genanvendes.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  ranjan Søndag, 08 Juli 2018

  Hello,

  Can you please tell me where can I dispose the plastic boxes like the empty protein powder boxes. There is a container near my home that is used to throw the empty paint boxes. Can I throw empty protein supplements plastic box there. ?

  regards

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 12 Juli 2018

  Hi,

  Empty plastic boxes from protein powder, do not belong together with the empty paint boxes. Protein powder plastic boxes you can put where you put your plastic from fx Skyr plastic boxes together with other plastic items from your household. For further information please contact your local municipal office - Waste department.

  Best regards

 • Gæst
  Lam Fredag, 08 juni 2018

  Hej, jeg har naturfagsprojekt.
  1. Hvad gør genbrug ved naturen?

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Mandag, 28 september 2020