Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om metal

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 25463
 • 73 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om fremstilling og genbrug af metaller.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om metal. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  andreas Fredag, 28 februar 2020

  Udleder jernproduktion stoffer i naturen?

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 28 februar 2020

  Hej Andreas

  Ja, det gør det. Ved selve minedriften bliver der brugt flere kemikalier, som efterlader spor i naturen og transport og smeltning har i de fleste tilfælde i betydeligt CO2-aftryk.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  jonatan Fredag, 26 april 2019

  Hej min gruppe og jeg skal lave en ekspert nyhedsudsendelse og tænkte om i kunne hjælpe med noget ekspert viden omkring metal:)

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 09 maj 2019

  Hej Jonatan

  Her på siden kan du læse mange forskellige aspekter ved metal som affald. Ellers kan du også surfe videre rundt på affald.dk, hvor vi både har film og artikler. Hvis du har konkrete spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, så skriv endelig igen

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Oskar Mandag, 10 december 2018

  Hej vi er en gruppe på tre fra Sølystskolen i Silkeborg. Vi er i gang med en opgave omkring Jern så vi har nogle spørgsmål du meget gerne må svare på.

  • Hvor lang tid tager det for jern at nedbryde i naturen?
  • Hvorfor affaldssorterer vi allerede hjemmefra?
  • Hvad gør jernet ved vores natur?
  • Hvordan kan vi gøre en forskel?
  • Er det muligt at lave metal papir?

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 11 december 2018

  Hej Oskar + gruppe,

  I Danmark har vi valgt kildesortering (sortering i hjemmet) i stedet for sortering et centralt sted, fordi det giver de bedste resultater, når man kigger på, hvor meget af de frasorterede mængder, der kan genanvendes - det kan f.eks. være plastik, metal, bioaffald eller andet, der sorteres fra restaffaldet (som brændes på forbrændingsanlæg og omdannes til energi). I kan dykke ned i en rapport fra 2015 om kildesortering her: https://dakofa.dk/element/bedst-genanvendelse-af-husholdningsaffald-faas-ved-kildesortering-og-opdeling/

  Nedbrydningstiden på jern afhænger af produktet og det miljø, som det ligger i (varme, regn, fugtighed osv.). Det tager op til 500 år for naturen at nedbryde en dåse af aluminium. Læs mere her: https://www.affald.dk/da/5-6/henkastet-affald/artikler/179-affald-i-naturen-nedbrydningstider.html
  Ren jern indgår naturligt i naturen, så det er derfor ikke noget problem. Problemerne kan opstå hvis jern-produkter, der består af andet end jern ender i naturen. Disse produkter kan forurene eller skade dyr, hvis jern-produktet indeholder forurenende stoffer eller har skarpe kanter, som dyr kan skære sig på.

  Vi har en slags metal-papir, som I nok kender som "sølvpapir". Sølvpapir er lavet af aluminium, som er et metal.

  Det I kan gøre som borgere (og forbrugere) er:
  1) at sortere jeres affald, så mest muligt kommer til genanvendelse og genbrug de rigtige steder. Når man genanvender materialerne i affald flere gange, behøver man ikke udvinde nye materialer fra naturen - det sparer både energi og naturressourcer, så naturen bliver påvirket mindst muligt af vores forbrug. Det allerbedste er naturligvis at aflevere ting til genbrug i stedet for at smide det ud, sådan at andre kan få glæde af dem.
  2) Købe færre produkter og bruge produkterne (f.eks. tøj eller mobiltelefoner) i længere tid, sådan at naturressourcerne, som produktet er lavet af, udnyttes i længst mulig tid. Jo længere tid du bruger dine bukser, jo mere får du ud af de naturressourcer (tekstiler, vand, bomuld, osv.), som blev taget ud af naturen for at lave dine bukser.
  3) Købe produkter som kan holde længe og som ikke indeholder miljøskadelige stoffer. Det hænger lidt sammen med punkt nr. 2. Hvis produkterne desuden er lavet af materialer, som påvirker naturen mindre end andre, så har du sikret dig, at dit forbrug påvirker naturen mindst muligt - der findes mange miljømærker f.eks. Blomsten, Svanen, FSC og forskellige "eco-labels". Så køb ting, der holder længe og ikke belaster miljøet unødvendigt meget - og smid dem ikke ud, før det er nødvendigt.


  Mvh.
  Affald.dk

 • Gæst
  Kim Tirsdag, 09 oktober 2018

  Hej
  vi sidder med et projekt om Grøn omstilling. Vi vil gerne se på, hvordan man med simple metoder kan lægge sine vaner om. Vi vil i en uge indsamle staniol fra klassens madpakker. Veje det, og se hvad det koster i CO2 at nedbryde det. Kan I hjælpe med det? Vi har ledt længe på nettet efter nogle facts omkring dette. Men det er lidt svært at finde noget.

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 09 oktober 2018

  Hej Kim
  Det lyder som et rigtig interessant projekt I har gang i. Hvis jeg var jer, ville jeg hellere undersøge hvor meget energi, ressourcer eller CO2 man sparer ved at genanvende jeres aluminium.

  Aluminium kommer fra bauxit, som blandt andet findes i Kina, Australien og USA. Bauxiten skal igennem en omfattende process før end det ender som aluminium. Det bliver blandt andet kogt i kaustisk soda og opvarmes ved meget høje temperaturer.
  Der skal ca. 5 ton bauxit til at fremstille 1 ton aluminium og man bruger ca. 95% mindre energi ved at genanvende aluminium i forhold til at fremstille nyt aluminium fra bauxit.
  Held og lykke med jeres projekt.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Kim Onsdag, 24 oktober 2018

  Tusind tak for jeres svar. Det hjalp rigtig meget. :=)

 • Gæst
  Keld Tirsdag, 13 marts 2018

  hvor lang tid tager det at nedbryde metal?:p

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 15 marts 2018

  Hej Keld

  Vi har en side på affald.dk der bearbejder netop dette emne.
  https://www.affald.dk/da/5-6/henkastet-affald/artikler/179-affald-i-naturen-nedbrydningstider.html

  Venlig hilsen
  Affald.dk

 • Gæst
  Mathilde Hindkjær Mandag, 30 oktober 2017

  hej.
  vi sidder med en opgave om genbrug og ville høre om hvilken betydning af vores forbrug af metal har på fremtiden

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 06 november 2017

  Hej Mathilde
  Tak for dit spørgsmål. 

  Først og fremmest genanvendes frasorteret metal, det genbruges ikke.
  Ved ordet ”forbrug” forstår jeg at du ikke sortere metal til metal genanvendelse, men smider det til restaffald/alm. affald som havner på et forbrændingsanlæg. Her ender størstedelen i sidste ende i vores slagge. Du kan læse mere her https://www.affald.dk/da/7-10/forbraending/artikler/345-restprodukter-fra-forbraending-af-affald-7-10.html.
  Metaller kan i dag i nogen udstrækning fjernes fra slaggen og efterfølgende og smeltes om. Metallet fra slaggen er dog af væsentlig ringere kvalitet, end hvis det var blevet sorteret hjemme hos forbrugeren.
  Metaller stammer primært fra bjergarter. Bjerge kan dannes på forskellig måder, men kan tage flere millioner år at danne. Uden genanvendelse af metal, skal der hentes metal fra bjergarterne ude i naturen. For at kunne komme til materialet, skal vegetation, dyreliv og evt. beboelse fjernes. Herefter kan den omfattende proces med at banke sten ud og bearbejde stenmaterialet begynde. Nogen steder skal der bruges kemikalier til at udvinde metallet, det kan godt forurene. Uanset bjergarten bruges der enorme mængder af energi og vand til processen.

  Så kigger vi ud i fremtiden, kunne man frygte at vi uden genanvendelse bruger de her bjergarter hurtigere, end nye ressourcer kan opbygges. Man kunne frygte at noget af kemikalie-forureningen får konsekvenser for vegetation og dyreliv, og det kan komme til at koste mere at komme af med sit affald, hvis der pludselig kommer markant større mængder metal til forbrænding, da metallerne tit skaber problemer i forbrændingsanlæggene.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  freja Onsdag, 31 maj 2017

  hej jeg er ved at lave et projekt om robotter, og derfor vil jeg spørge om i ved hvilket slags metal de er lavet af?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 31 maj 2017

  Kære Freja
  Det kommer sikkert meget an på hvilken type robot det er.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Gilda Lørdag, 25 marts 2017

  Er kuglepenne restaffald?

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 27 marts 2017

  Kære Gilda
  Det kommer lidt an på hvilken kommune du bor i. Det er nemlig lidt forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man skal sortere sit affald. Hvis du skal være helt sikker på, hvad du skal gøre af dine gamle kuglepenne, vil jeg anbefale dig at kontakte affaldskontoret i din kommune.
  Normalt vil man sige, at kuglepennen skal til restaffald, men hvis du har mulighed for at skille den ad og sortere plastik og metal fra, vil det være optimalt. Beholderen med blæk skal til rest.

  Mvh

  Affald.dk

 • Gæst
  Laurits Onsdag, 15 marts 2017

  Hej affald.dk
  Jeg ville høre om i vidste hvor mange procent aluminium bliver genbrugt og hvor meget bliver ikke genbrugt i danmark.
  Håber snart at høre fra jer:-)
  Mvh Laurits

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 21 marts 2017

  Kære Laurits

  Det er desværre ikke et helt let spørgsmål at svare på, da meget aluminium også bliver genanvendt efter det er blevet brændt. Du kan læse mere om hvordan man sorterer metaller fra slaggen her:
  http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/saadan-sorteres-metallerne-fra-affaldet
  https://www.afatek.dk/

  Nedenfor finder du en rapport om aluminium og genanvendelse af aluminium. Vær dog opmærksom på at rapporten er fra 2013.

  http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwi1_8vCqefSAhXFO5oKHaCzAdEQFgglMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.european-aluminium.eu%2Fmedia%2F1031%2Fea_recycling-brochure-2015-dk-web-version.pdf&usg=AFQjCNH3_RXKIaoXUIfLWARE_RnObFigtw&sig2=vtwuZ4mXLqw8rsDUaHK3Bg

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Laurits Onsdag, 15 marts 2017

  Hej affald.dk
  Jeg villle høre om i vidste hvor mange procent aluminium bliver smidt ud i vores skraldespande og hvor mange procent bliver genbrugt.
  Jeg håber at høre fra jer hurtigst.
  Mvh Laurits

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Søndag, 29 marts 2020