Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om plastik

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 50019
 • 354 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om plastik.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om plastik. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Kasia Torsdag, 09 Juli 2020

  Hej ekspert, jeg skriver hovedopgaven om plastik. Det jeg vil gerne finde ud af er bl.a. hvordan ødelægger plastik forbrændingsanlæg, hvis det er i restaffald, og hvilke omkostninger er forbundet med plast i restaffald.

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 15 Juli 2020

  Hej Kasia. Tak for dit spørgsmål. Først og fremmest skal vi selvfølgelig helst genanvende det plast, der kan genanvendes, hvilket kræver at det ikke ryger til restaffald :) Når det så er sagt, er der rene plasttyper som fx indkøbsposer, der ikke ødelægger forbrændingsanlæggene. Til gengæld er plast, der ved forbrænding omdannes til syre, et problem for forbrændingsanlæggene, fordi det ødelægger kedlen, der er lavet af jern. Det er fx blød PVC, som indeholder klor, og hvis det blandes med restaffaldet fra husholdningerne og sendes til forbrænding, dannes der saltsyre. Det betyder, at røgen skal renses med en stor mængde kalk, og det danner en stor mængde miljøfarligt restprodukt fra forbrændingen. Derfor skal den bløde PVC såsom gummistøvler og badedyr ikke i restaffaldet, men lægges på deponi. Omkostninger forbundet ved at forbrænde denne type plast omfatter derfor vedligeholdelse af kedlen. Jo mere klor, der er i forbrændingsrøgen, jo mere kalk skal der bruges, og det resulterer i større mængder restprodukt, som anlæggene skal betale for at deponere. Der findes ikke deponier i Danmark, der kan modtage restprodukt fra affaldsforbrænding, og derfor sendes det alt sammen til Norge eller Tyskland. Mange hilsener Affald.dk

 • Gæst
  elev Torsdag, 18 juni 2020

  hej, ville gerne vide hvofor man ikke bare kan blande alt plastik sammen og genbruge det. jeg ved godt det skal være den samme type plast og samme farve men hvad sker der vis man blander dem sammen?

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 19 juni 2020

  Hej
  Grunden er, at de forskellige plasttyper smelter ved meget forskellige temperaturer. Nogle plasttyper brænder og "går i stykker" som plast inden andre typer overhovedet smelter. Det er fordi plast består af lange komplekse molekyler i modsætning til fx metaller. Derfor kan man også godt blande alle metaller sammen og smelte dem sammen, så får man bare en legering bestående af forskellige metaller.

  Det kunne ellers være smart, hvis man også kunne det med plast, og så laver forskellige plastlegeringer. Men det går altså ikke.

  Tak for et godt spørgsmål. Jeg håber, at du kan bruge svaret.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Elev Tirsdag, 19 maj 2020

  Hej eksperter,
  Jeg går i 9. klasse, og jeg har fået den opgave at lave et tværfagligt projekt, hvor emnet er plastikforurening i havet. Jeg vil gerne stille jer nogle spørgsmål, da jeg har brug for jeres ekspertviden. Spørgsmålene er følgende:
  1. Hvad er plastik, (udfra en kemi vinkel, altså hvilke molekyler består det af m.m.) og hvordan påvirker det både livet i havet og os mennesker? (ud fra en biologisk vinkel, altså plastik kommer ind i fødekæden og påvirker livet i havet og måske også os når vi spiser fiskene)
  2. Hvor samles plastikken henne? (ud fra en geografisk vinkel når man taler om de store øer af plast der findes bestemte steder i oceanerne)
  Hilsen, Eleven

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 20 maj 2020

  Hej

  Det er er meget brede spørgsmål, du stiller, som kan besvare hele din tværfaglige opgave. Det egner sig ikke helt i vores forum. Prøv, om du kan snævre det lidt ind til noget konkret. Fx dit spørgsmål om, hvad plast er, er det ikke noget entydigt svar på, der findes mere end 1000 forskellige typer. Derfor påvirker det også natur og miljø meget forskelligt.

  Vi glæder os til at høre fra dig igen.

  Affald.dk

 • Gæst
  Anne Fredag, 08 maj 2020

  Kan man lave vinyl klorid, hvor der er 2 klor atomer i stedet for 2 hydrogen atomer?

  Hvorfor laver man ikke PVC med flere klor atomer?

  Vh Anne

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 11 maj 2020

  Kære Anne

  Tak for dit spørgsmål. Her på affald.dk er vi eksperter på affald - også når pvc bliver til affald. Men jeg har ikke forstand på kemiske synteser, som når man fremstiller vinylklorid. Jeg håber, at du kan finde svar på dit spørgsmål et andet sted

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

 • Gæst
  københavner Tirsdag, 24 marts 2020

  Hej
  kan man gøre produktionen af plastik emballage mere bærdygtigt

 • Gæst
  William Onsdag, 18 marts 2020

  Hej eksperter, hvilke gasser bliver der udledt ved forbrænding og produktion af plast?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 19 marts 2020

  Hej William

  Produktion af plast er ikke vores speciale på affald.dk, så der må du søge andre kilder.

  Til gengæld ved vi noget om affaldsforbrænding: Det meste plast bliver ved forbrænding til CO2 og vanddamp. Nogle plasttyper har tilsætningsstoffer, som danner andre gasser ved afbrænding, men de gasser bliver ikke udledt til naturen, da forbrændingsanlæggene renser dem ud af røgen. Det er gasser som kvælstof-oxider og saltsyre.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Elly Mandag, 16 marts 2020

  hejsa vi er to piger som har et projekt om genbrug plastik og vi ville gerne vide om det rentfaktisk er bæredygtigt at genbruge plastik altså om det udleder co2 når vi om smelter plasticen.

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 17 marts 2020

  Hej piger

  Det bruger rigtig nok energi især varme at genanvende plast, hvis denne energi kommer fra produktion, som udleder CO2, så kan man jo sige, at genanvendelsen af plast udleder CO2. Hvis man skal lave ny plast af råolie, koster det dog langt mere energi. Så det er stadig mere bæredygtigt at genanvende plasten.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Camilla Tirsdag, 10 marts 2020

  Hej
  Jeg er en pige i 9. klasse, som har min obligatoriske projektuge. Jeg vil gerne have svar på, hvordan plastik forandrede verden og hvordan den tidligere situation med plastik har ændret vores samfund?
  Jeg håber du forstår mit spørgsmål, mvh. :)

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 17 marts 2020

  Hej Camilla
  Vi behandler jo mest plast som affald her på siden. Så det kan være, du skal søge andre kilder også for anvendelse af plast, fx på plast.dk
  Plast som affald har jo gjort en forskel, da plast ikke kan nedbrydes fuldstændigt i naturen. Derfor har plast været med til at tvinge os til at behandle vores affald på en anden måde end at lægge det på en stor mødding eller lign., som man gjorde for 100 år siden.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  malthe Mandag, 09 marts 2020

  Hvad mener i plastik gør ved dyrene?

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 16 marts 2020

  Hej Malthe

  Plastik i naturen er mest et problem for dyrene, hvis de indtager det, og det så skaber forstoppelse i deres tarmsystem. Så kan de dø af manglende ernæring.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Erik og Thomas Mandag, 27 januar 2020

  Hej

  Vi er to 9. klasse elever, midt i projekt ugen. Vi har om plastikforurening i verdenshavene og vil gerne stille jer nogle spørgsmål, da ekspertviden som jeres er essentiel i vores opgave. Spørgsmålene er følgende;
  Er plastikforureningen et reelt problem i Danmark, hvis ja - hvorfor?
  Hvad kan vi som samfund gøre for at mindske forureningen?
  Hvordan påvirker plastikforureningen dyrene i havet?
  På forhand, tak
  Mvh Erik og Thomas

 • Gæst
  affald.dk Fredag, 31 januar 2020

  Hej Erik og Thomas

  Plastikforurening er et reelt problem i Danmark ligesom i mange andre lande. De fleste mennesker er heldigvis gode til ikke at smide affald i naturen, men meget af det plastik som vi har problemer med i dag er ikke næsten ikke synligt for øjet, det er nemlig mikroplast samt plastik pellets, der kommer fra plastproduktion samt nedbrydning af plast. I kan læse mere om mikroplast her: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/plast/artikler/664-mikroplast.html
  Som samfund kan man gøre rigtig meget for at mindske plastikforurening – man kan vælge produkter uden mikroplast i, generelt bruge færre produkter af plast og selvfølgelig huske at sortere sit eget plastikaffald så det bliver genanvendt.

  Plastikforurening påvirker dyrene i havet på flere negative måder, bl.a. fordi de tror det er føde og derfor indtager det og risikerer at sulte ihjel. Man ser også ofte billeder af dyr, der sidder fast i plastik og derved hæmmes i deres bevægelser.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Lina Vasland Mandag, 20 januar 2020

  Hej expert
  Vi har projekt opgave om plastik i havet og vi kunne godt tænke os at vide noget om hvad der sker med vores plastik efter vi har sorteret det

  KH Lina, Louisa og Vilgot

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Mandag, 28 september 2020