Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om plastik

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 41613
 • 337 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om plastik.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om plastik. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Erik og Thomas Mandag, 27 januar 2020

  Hej

  Vi er to 9. klasse elever, midt i projekt ugen. Vi har om plastikforurening i verdenshavene og vil gerne stille jer nogle spørgsmål, da ekspertviden som jeres er essentiel i vores opgave. Spørgsmålene er følgende;
  Er plastikforureningen et reelt problem i Danmark, hvis ja - hvorfor?
  Hvad kan vi som samfund gøre for at mindske forureningen?
  Hvordan påvirker plastikforureningen dyrene i havet?
  På forhand, tak
  Mvh Erik og Thomas

 • Gæst
  affald.dk Fredag, 31 januar 2020

  Hej Erik og Thomas

  Plastikforurening er et reelt problem i Danmark ligesom i mange andre lande. De fleste mennesker er heldigvis gode til ikke at smide affald i naturen, men meget af det plastik som vi har problemer med i dag er ikke næsten ikke synligt for øjet, det er nemlig mikroplast samt plastik pellets, der kommer fra plastproduktion samt nedbrydning af plast. I kan læse mere om mikroplast her: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/plast/artikler/664-mikroplast.html
  Som samfund kan man gøre rigtig meget for at mindske plastikforurening – man kan vælge produkter uden mikroplast i, generelt bruge færre produkter af plast og selvfølgelig huske at sortere sit eget plastikaffald så det bliver genanvendt.

  Plastikforurening påvirker dyrene i havet på flere negative måder, bl.a. fordi de tror det er føde og derfor indtager det og risikerer at sulte ihjel. Man ser også ofte billeder af dyr, der sidder fast i plastik og derved hæmmes i deres bevægelser.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Lina Vasland Mandag, 20 januar 2020

  Hej expert
  Vi har projekt opgave om plastik i havet og vi kunne godt tænke os at vide noget om hvad der sker med vores plastik efter vi har sorteret det

  KH Lina, Louisa og Vilgot

 • Gæst
  affald.dk Fredag, 31 januar 2020

  Hej Lina, Louisa og Vilgot

  Når din beholder til plastik-affald bliver tømt, kører skraldemanden plasten til Vestforbrændings omlastning. I omlastningshallen blandes affaldet sammen med alt det andet plastik fra andre husstande og bliver herefter presset og pakket i 400 kg-baller.
  Når der er plastik nok til at fylde ladet på en stor lastbil, transporteres det til plastsorteringsanlægget Swerec i Sverige. Hos Swerec bliver plastikken finsorteret i forskellige plasttyper, som f.eks. PET, PP, PS og PE-plast.
  Til sidst pakkes plasten igen i baller og bliver solgt til produktionsvirksomheder som rene plasttyper.
  Produktionsvirksomhederne vasker og smelter til sidst plastikken, så den på ny kan anvendes i produktionen af nye produkter.

  MVH affald.dk

 • Gæst
  Sara Onsdag, 08 januar 2020

  Hvor meget udleder plastik af Co2 hvis man brænder det?

 • Gæst
  affald.dk Fredag, 31 januar 2020

  Hej Sara

  Jeg kan ikke give dig nogle præcise tal, da affbrænding af plastik vil udlede forskellige mængder af CO2 alt afhængig af hvilken plasttype, der er tale om.
  I Danmark har vi mulighed for at kildesortere vores affald, og når man indsamler plast bliver det ikke brændt af men genanvendt.

  MVH affald.dk

 • Gæst
  Niclas Foged Hansen Tirsdag, 17 december 2019

  Hvad er det der udleder CO2 i plastik? Er det selv ved plastikken eller er det ovnen/det man fyrer op med der udleder CO2? Hvordan kan vi hjælpe miljøet i forhold til lastik generelt?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 19 december 2019

  Hej Niclas

  Det er energikrævende at skaffe råmatrialer til plastproduktion og derefter at fremstille plasten. Hvis denne energi, kommer fra kilder, der udleder CO2, er det rimeligt at sige, at plastproduktionen udleder CO2. Hvis vi brænder plasten, efter den er blevet til affald danner det CO2, da plasten består af en masse kulstof (C), som bliver til CO2, når den brændes.

  Det vigtigste for miljøet i forhold til plast, er at vi er gode til at indsamle plasten, når den er blevet til affald.dk, da naturen ikke selv kan nedbryde plasten fuldstændigt.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Marko Tirsdag, 10 december 2019

  Hej eksperter
  Vi har et spørgsmål om plastik.
  Har i nogle ideer til, hvad kan man gøre for at mindske udledningen af plastik?

  Hilsen Marko, Frederik, Mathias og Kristian

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 19 december 2019

  Hej Marko, Frederik, Mathias og Kristian

  Det handler om at få plasten håndteret ordentligt, når den er blevet til affald. Den skal helst til genanvendelse og ellers til forbrænding.'

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  frederik Tirsdag, 10 december 2019

  Hej alle

  jeg har en naturfagsfremlæggelse om plastik så tænkte i ville hjælpe med at svare på de nedenstående spørgsmål da det er lidt svært at finde på nettet:)

  sætter plastik aftryk i dyrelivet og biodiversiteten?

  Hvilke konsekvenser har det når man brænder plast?

  Hvor er det største forbrug af plastik?

  Hvor i verden bliver der produceret mest plastik?

  i hvilke dele af verden ender alt plastikken?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 19 december 2019

  Hej Frederik

  Jeg har ikke tal på, hvor i verden, der bliver brugt og produceret mest plast. Men bortset fra det, kan du finde svar på dine spørgsmål ved at kigge dette forum igennem.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Siv Tirsdag, 10 december 2019

  Hej
  Vi er en gruppe, der er i gang med en projektopgave om plastik i havet. Vi kunne godt tænke os at finde noget mikro plast i havet. Hvordan kan vi gøre det?Ville det være muligt? Måske man kan bruge et kaffefilter til at hælde vand igennem?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 19 december 2019

  Hej Siv

  Det er lidt uden for mine kompetencer, men mit bud kunne være at tage noget sand fra en strand så tæt på vandkanten som muligt. Få det tørret og fjerne evt tangrester og andet organisk materiale. Så kan I kigge efter små plaststykker.

  Håber, I kan bruge mit svar.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  August, Neel, Kajsa Mandag, 02 december 2019

  Hej eksperter, vi tænkte om i ikke ville svare på nogle af mine spørgsmål :)

  Hvad er plastik lavet af?

  Hvorfor er det dårligt at brænde plastik?

  Hvor kommer det meste af plastikaffaldet fra? Fx tøj og sæbe

  Hvad er det dårlige ved sammensatte produkter?

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 03 december 2019

  Hej August, Neel og Kajsa

  Plast er lavet af lange molekyler af grundstofferne kulstof (C), brint (H) og ilt (O). Der kan også være andre grundstoffer i, som giver plasten forskellige egenskaber. Man kan fremstille plast af råolie (langt størstedelen) eller stivelsesholdige planter (bioplast)

  Det er ikke nødvendigvis skidt at brænde plast. Men pga. af grundstofsammensætning laver forbrændingen CO2.

  Det meste plastaffald, som vi kan se i naturen, stammer fra emballage. Men også bildæk efterlader meget plast på vejene, som så bliver skyllet væk af regnen.

  Hvis et plastprodukt er sammensat af forskellige typer plast, er det sværere at genanvende, da de forskellige typer plast har forskellige smeltepunkter.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Christian Fredag, 22 november 2019

  [quote]Kære eksperter. min gruppe og jeg en opgave hvor hvordan vi skal gøre vores by mere ren og vi har så valgt plastik som hoved område. vi har tænkt over om vi kan lave de fremtidige veje ud af genbrugs plastik. ikke kun fordi det er meget holdbart så har vi en masse ideer omkring hvordan vi kan forbedre vejene
  vi ville så spørge om det er en god ide og om det kan blive muligt eller nødvendigt i fremtiden
  Tak for hjælpen
  - Christian, Kathrine, Freya og Camill

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 28 november 2019

  Hej Christian

  Til almindelige veje til biler, er de plasttyper, vi kender i dag ikke stærke nok. De vil simpelthen bliver slidt for hurtigt. Der findes muligvis plasttyper, der er hårde nok, men de er meget dyre, og vi kan ikke udvinde dem af genbrugsplast.

  Til gengæld kan man sagtens lave gangstier og -broer af genbrugsplast. Og det gør man også rundt omkring. se fx https://rubaek.dk/park-og-byrum/genbrugsplast/havne-miljo/

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Christian Fredag, 22 november 2019

  Hej ved i plastik bliver en special farve når det bliver smeltet, og man muligvis kan bruge det som maling hvis man smelter det i farve opdeling

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 28 november 2019

  Hej Christian

  De fleste typer plast beholder farven, når det smeltes. Men der er stor forskel på plasttyper. Så jeg tør ikke love, at det gælder alle.
  Det er en sjov idé, at bruge plast som maling, da det jo kunne give en slidstærk overflade på fx en væg. Vægmaling - og for den sags skyld også kunstmaling - har også mange plastegenskaber.

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Torsdag, 27 februar 2020