Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.
Her finder du spørgsmål og svar om bioaffald og kompost.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om kompost. Her finder du måske også de svar, du leder efter.
Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.
Hej Emma
Har i været inde og læse om biogas på vores hjemmeside? Her er nogle links, I måske kan bruge: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/kompost/artikler/301-biogas-sadan-dannes-den.html
https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/kompost/artikler.html
Mvh Affald.dk
Hej Eksperter
Mig og en ven skal lave en teknologi rapport i faget teknologi på kompost. Vi undrede os over om Danmark på nogen måde afbrænder bioaffald som potentielt kunne have været kompost hvis det blot blev komposteret i stedet for afbrændt. Vi har selv været inde på miljøstyrelsens hjemmeside og søge efter informationer i affalds statistikerne fra 2014 af samt Dansk Affaldsforening og kigge i deres rapporter, hvor vi desværre ikke fandt nogle notitsbare informationer som kunne bruges til vores produkt. Det skal lige siges at vi nok mere præcist leder efter en sammenligning af bioaffald som bliver komposteret ift. det som ikke gør.
Hej. Jeg er i gang med at skrive en opgave om biogas og har meget svært ved at finde ud af, hvordan den kemiske proces under nedbrydningen foregår. Jeg er med på at der er nogle forskellige faser, men kan i hjælpe med, hvordan reaktionerne helt konkret ser ud? På forhånd mange tak!
Hej Henriette
Jeg har fundet en rapport du muligvis kan bruge. I rapporten står der en hel del om processerne, meget mere end det man lige kan skrive her.
http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwi7_paWot3QAhUKESwKHR9PByIQFggfMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.folkecenter.dk%2Fmediafiles%2Ffolkecenter%2Fpdf%2FBiogas-groen-energi.pdf&usg=AFQjCNEEFy-cji98ZUyKIBeDS4hQibzD8A&sig2=AYJUEzWWYOrRxSsI_-sY3Q&bvm=bv.139782543,d.bGg
Hej Cecilie
Når madaffald indsamles bliver det sendt til et biogasanlæg, hvor det bliver nedbrudt af mikroorganismer. Madaffaldet ender som biogas og gødning. I denne nedbrydningsprocess vil molekylerne ændre sig. Fx kan proteiner blive nedbrudt til aminosyrer. Fedt der består af triglycerider kan nedbrydes til glycerol og fedtsyrer osv.
Hej Jacqueline
Det tager ca seks måneder at nedbryde frugt, afhængig af hvad det er for et stykke frugt.
Madspild har som sådan ikke nogen direkte indflydelse på naturen. men det kræver en masse næringsstoffer, energi, vand og måske også gødning at dyrke og frugt, grønt og at opdrætte dyr. Det kan forurene naturen og grundvandet, og dræne jorden for nærringsstoffer
Hej Erhun
Det tager ca seks måneder at nedbryde frugt, afhængig af hvad det er for et stykke frugt.
Det madaffald, som bliver sorteret fra bliver ikke sendt til forbrænding men til et biogasanlæg, hvor det omdannes til kompost og biogas.
den del af madaffaldet, som bliver smidt i den almindelige skraldespand, bliver kørt i skraldebilen sammen med alt det andet affald på forbrændingsanlægget. her bliver det brændt ligesom det øvrige affald.
Hej Anders,
Ren kompostjorden er meget næringsrig, og vil formentlig dræbe dine frø, så nej, det kan man ikke. Men bland kompostjorden op med almindelig jord, så får du en passende mængde næringsstoffer og blomsterne vil trives meget bedre. Du kan formentlig læse mere om blandingsforholdene på diverse hjemmeside for havefolk. Ellers spørg i dit lokale plantecenter, eller på genbrugsstationen, hvis du har hentet kompostjorden der.
Hej Abdallah
Man kan ikke rigtigt svare på, hvor truet vores samfund og miljø er - i forhold til hvad?
Det gælder også for spørgsmålet om, hvor stor en del af problemerne, der stammer fra bioaffald. Faktisk så kan bioaffald blive til biogas og kompost - som rummer en miljøgevinst.
Jeg kendte ikke umiddelbart betegnelsen, men kan se på internettet, at det drejer sig om Poly Lactic Acids - altså (plasttyper) fremstillet af lange mælkesyrekæder lavet af majsstivelse. Og det skulle være fuldt komposterbart og erstatter polyesterfibre i industrien. Jeg har selv prøvet at hjemmekompostere bestik af majsstivelse, og det var ikke let. Jeg tror, der skal ret høje temperaturer til. En hjemmekompost kan godt nå op på 75 grader med meget nyt affald, men ofte lever komposten et hensygnende liv med meget lavere temperaturer. Om du kan aflevere det med haveaffaldet på genbrugspladsen, er jeg i tvivl om. Spørg på din lokale plads og tag evt. varedeklarationen med. Håber du kan bruge svaret.
Hej vi er ved at lave en opgave om biogasanlæg og vi har svært ved at finde ud af, hvordan den kemiske proces under nedbrydningen foregår, bl.a selve processen og hvilke bakterier der bliver brugt.