Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Affald og miljø

I Danmark har vi råd til at have et højt forbrug af mad, tøj, elektronik og andre forbrugsvarer. Du kan gøre en miljørigtig indsats ved at minimere affaldsmængderne – altså købe mindre og genbruge mere af det du kasserer.

Et område er elektronisk affald. Der er en konstant udvikling af elektronisk udstyr, som betyder, at vores fjernsyn hjemme i stuen pludselig ser gammelt ud, fordi det er tykt! I butikkerne er de jo blevet tynde og med fladskærmsbillede! De gamle virker måske stadigvæk fint, men de bliver alligevel smidt ud til fordel for en tynd udgave. Det er noget, der kan mærkes i energiregnskabet. Det belaster miljøet.

Der bliver nemlig brugt meget energi på at lave nye fjernsyn. Det gamle fjernsyn er med til at skabe en øget mængde af elektronisk affald, som det også kræver energi og penge at behandle. Så hvis du beholder det gamle fjernsyn eller giver det til nogen, så de ikke køber et nyt, sparer det energi og skaber mindre affald i Danmark. Samtidig bliver der sparet på energien de steder i verden, hvor tingene bliver fremstillet.

Når du nedbringer mængden af affald, nedbringer du samtidig din CO2-udledning. Nye produkter af affald bruger mindre energi end nye produkter af nye råstoffer. Derved belaster man ikke miljøet med nær så meget CO2.

Du kan affaldsminimere på tre måder:

  1. Køb færre ting.
  2. Sorter dit affald så mest muligt bliver genbrugt.
  3. Undgå at fylde din skraldespand med unødvendigt affald.

Det er (også) de små ting, der tæller. For eksempel:

  1.  Brug madkasse i stedet for at pakke frokosten ind i alufolie og poser
  2.  Drik vand fra hanen eller brug vanddunk/-flaske. Vandet i hanen er sundere end sodavand, og indeholder meget færre bakterier end kildevand på flasker.
  3. Sig nej tak til reklamer - det sparer ca. 65 kilo papiraffald om året
  4. Køb kun den mængde mad, du/I kan spise. Og gem resterne fra aftensmaden til næste dags frokost
  5. Spring hver anden nye mobil over. En typisk mobiltelefon "holder" under et år inden den udskiftes.

Måske kan du selv finde på flere ideer?

Fotos med affald og miljø

Artikel om affald og miljø

Ressourcer

Ressourcer er de materialer eller råstoffer, man bruger til at lave forskellige ting. Hvis man skal lave et glas syltetøj, skal man bruge materialer til at lave glasset og låget og til at lave syltetøjet. Næsten alle ressourcer får man fra jorden.

Quiz - dyb klogskab

Hvad ved du om elektronik?