Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Affald og miljø

Affald handles på samme måde som mange andre varer. Og det er helt lovligt!

Import af affald sker bl.a. for at udnytte den kapacitet, vi har på danske affaldsbehandlingsanlæg. Fx import af forbrændingsegnet affald fra lande, der ikke selv har forbrændingsanlæg, eller pga. vores særlige ekspertise inden for behandling af kemisk affald på en miljømæssig forsvarlig måde.

Eksporten sker, når det økonomisk bedre kan betale sig for virksomhederne, at få deres affald behandlet i udlandet. Udlandets priser på affaldsbehandling kan ligge under det danske prisniveau, og derfor vælger mange virksomheder at spare penge ved at køre affaldet over grænsen.
Samtidig kan der også være typer af affald, man ikke kan behandle i Danmark, og som derfor bliver det sendt til andre lande, som har teknologien og ressourcerne til at håndtere det.

Miljøstyrelsen kontrollerer lastbilerne

Det er Miljøstyrelsen, som har ansvaret for, at transport af affald foregår forsvarligt. Kontrollen foregår typisk tæt på grænsen til Tyskland – bl.a. i Sønderjylland eller ved færgeoverfarterne til Tyskland fra Gedser og Rødby Færge.

Miljøstyrelsen får ved kontrollen hjælp af politiet (der stopper lastbilerne og bl.a. kontrollerer fx fartskiver) og SKAT (som kontrollerer skattemæssige forhold, fx lastbilernes nummerplader/indregistrering).

Der skal være orden i affalds-papirerne

Kontrollen kan deles op i et fysisk tjek af det affald, vognmændene kører med og et administrativt tjek af, om de har papirerne i orden, og om virksomhederne står i det såkaldte affaldsregister, som er for de virksomheder, der er godkendt til at behandle og transportere affald i Danmark.

Både danske og udenlandske vognmænd skal være registreret i Affaldsregistret, for at få lov til at køre med affald i Danmark. For år tilbage var der mange virksomheder og vognmænd, der ikke var registreret i affaldsregistret – også mange udenlandske, men det er blevet meget bedre i de seneste år. Hvis kontrollen opdager at transportørerne ikke har papirerne i orden kan de risikere at få bøder.

Hvilke lande må vi eksportere til?

Vi må gerne handle med affald med andre lande. Men vi må ikke handle med alle lande, da vi har underskrevet Basel-konventionen. Basel-konventionen forbyder eksport af f.eks. elektronikskrot fra Europa til u-landene, men alligevel havner der hvert år tonsvis af kasseret elektronik som computere, stereoanlæg og fjernsyn i bl.a. Libanon og Ghana, hvor der ingen særlig kontrol er med, hvordan affaldet og de skadelige stoffer bliver håndteret, og det betyder, at affaldet skader både miljø og mennesker, når det havner der.

1045 manila

Et af de vigtigste mål med Miljøstyrelsens affaldskontrol er at forhindre eksport af affald til u-landene.  Elektronikaffald indeholder blandt andet tungmetaller, miljøgiften PCB og flammehæmmere, og hvis man ikke håndterer det på den rigtige måde, kan det udgøre et stort miljøproblem.

Fotos med affald og miljø

Artikel om affald og miljø

Livscyklusanalyse - indkøb af kontorpapir

Begrebet livscyklusanalyser kan godt virke meget abstrakt i teorien, men bliver mere konkret i praksis. Nedenfor er livscyklusanalysen forklaret med eksemplet papir. Start med at læse artiklen ”Livscyklusanalyser”.

Quiz - dyb klogskab

Hvad ved du om farligt affald?