Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Sparepærer kaldes også lavenergipærer eller A-pærer. Når du sparer på strømmen, skal der bruges mindre olie og kul på kraftværket. Ved at skifte til sparepærer er du med til at nedbringe udslippet af CO2 til atmosfæren. For hver 60W glødepære, du skifter ud med en 15W sparepære, spares miljøet for 290 kilo CO2-udledning.

Sparepærer indeholder, i modsætning til almindelige glødepærer, små mængder kviksølv. Det samme gælder lysstofrør. Hvis sparepærerne og lysstofrørene smides i skraldespanden, ender de på forbrændingsanlæggene, hvor kviksølvet ender i røgen, slaggen eller spildevandet, med risiko for at det forurener miljøet. Men der kan også være kviksølv i kul, og derfor udledes der også kviksølv ved afbrænding af kul. Fordi sparepærer bruger mindre strøm, forurener de samlet set miljøet mindre med kviksølv end almindelige pærer.

Brugte sparepærer skal afleveres til den kommunale indsamlingsordning for farligt affald. Så fjernes kviksølvet, og størstedelen kan genbruges i stedet for at havne i miljøet.

Tjek med Teknisk Forvaltning i din kommune, hvor du kan aflevere dit farlige affald. I de fleste kommuner er der mulighed for at aflevere sparepærer og lignende lyskilder på genbrugspladsen (ved modtagelsen af farligt affald), til miljøbilen eller i en indsamlingskasse til farligt affald.

 

Artikel om elektronik

Genbrug af printplader

Printpladen er en vigtig del af computeren, når den er i brug, men den er også vigtigt, når computeren er blevet til affald. I en enkelt printplade findes op mod halvdelen af verdens grundstoffer.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om henkastet affald