Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Hjemmekompostering

Ved hjemmekompostering omsættes grønt affald til kompost, vand og kuldioxid (CO2) i en biologisk proces. Komposteringen foregår i en beholder i haven.

Det kræver ikke noget særligt at hjemmekompostere. Man skal have en kompostbeholder at lægge affaldet i, og så skal man sortere sit affald allerede inde i køkkenet. Man skal sortere i en ”grå” del – nemlig det, der skal hentes af skraldemanden og køres til forbrænding. Og så skal man sortere i en ”grøn” del, som er for eksempel grøntsags- og frugtrester, der kan komposteres.

En kompostbeholder kan være af plastik eller af træ. Man kan købe den, eller man kan bygge den selv. Hvis man putter grønt køkkenaffald i den, skal den helst være lukket i bunden og i toppen. Så kommer der nemlig ikke mus og rotter i den.

Kompostbeholderen skal stå i læ og i halvskygge. For at affaldet hurtigst mulig skal blive til jord, skal man både putte grønt køkkenaffald og en smule tørt haveaffald i beholderen. Og så skal der holdes øje med, at indholdet hverken er for vådt eller for tørt. Bliver komposten for tør, udtørrer bakterier, svampe og smådyr, og omsætningen går i stå. Bliver komposten derimod for våd, bliver indholdet iltfattigt og surt, og så kan omsætningen også gå i stå.

Det er også en god idé at rode op i affaldet en gang imellem. Så bliver det blandet og luftet.

Jo flere smådyr og orme, som lever i beholderen, jo hurtigere går det med at få affaldet lavet om til jord. De små røde kompostorme er specielt gode til at spise sig vej gennem affaldet.

Når komposteringen efter et års tid er afsluttet, er resultatet et velduftende, løst jordforbedringsmiddel, der har et højt indhold af næringsstoffer. Komposten forbedrer jordens næringsforsyning, dens udluftning og dens evne til at holde på vandet.

Når man hjemmekomposterer, sparer man forbrændingsanlæggene for en masse affald. Man sparer også brændstof, når affaldet ikke skal transporteres i bil. Samtidig får haven god gavn af affaldet. Hjemmekompostering er altså en rigtig smart og miljøvenlig måde at komme af med sit affald på.

Del denne side med andre