Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Artikler

Mælkekartoner

Kartoner til mælk, yoghurt, fløde, juice og lignende produkter er sammensatte materialer. I Danmark genbruger vi ikke kartonerne lige som man gør i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland, og vi har ingen genbrugsanlæg her i landet.
Men udvalgte områder eksperimenterer med indsamlingen af kartonerne til genbrug.

Emballage

Emballage er produkter, som anvendes til pakning, beskyttelse, håndtering og præsentation af varer. Emballage er for eksempel plastikposer, papkasser, paller, flasker og dåser. Meget af det, vi køber, er pakket ind. Det giver en masse affald.

Opdeling af papir og pap

Papir kan genbruges syv til ti gange. Men for at sikre en vis ensartethed for genbrugspapiret sorteres papir og pap i op til 60 forskellige fraktioner.

Trykning af pengesedler

I Danmark har Nationalbanken eneret på at fremstille danske pengesedler og mønter. Det er Nationalbanken, der bestemmer udseendet og den værdi, der skal stå på sedlerne og mønterne.

Papirets historie

Verdens første papir blev fremstillet i Egypten for 5000 år siden. Dengang blev det lavet af fibrene fra papyrusplanten. I dag er træ det mest almindelige.

Papir i vores hverdag

Vi bruger dagligt papir til at tegne og skrive på og til at lave bøger og aviser af. Men papir bliver også brugt mange steder, hvor vi ofte ikke tænker over det.

Miljømærket papir

Vi bruger enorme  mængder papir, derfor har fremstillingen af papir stor indflydelse på miljøet og vores sundhed.

Spar på papiret

Vi bruger rigtig meget papir i Danmark. Cirka 200 kilo per person per år. Vi kan selvfølgelig ikke helt undvære papir i hverdagen. Men vi kan alle sammen blive bedre til at spare på papiret.

Genbrug af papir og pap – kan det betale sig?

Et spørgsmål, der jævnligt kommer frem i medierne, er, om det kan betale sig at genbruge papir og pap. Dette har politikerne og eksperterne mange modstridende holdninger til.

Fra træ til papir

Nyt papir laves af træ. Det er især nåletræer, man bruger. Træet udblødes i vand og kemikalier, så fibrene bliver bløde og kan laves til papir.

Kemikalier i papirfremstilling

Der bruges mange kemikalier til fremstilling af papir. Både til nyt papir og til genbrugspapir. Mange af kemikalierne har en skadelig påvirkning af miljø og sundhed.

Indsamling af papir

Det er forskelligt, hvordan man i Danmark samler papir ind. I nogle kommuner kommer skraldemanden og henter papiret, hvor du bor. I andre kommuner skal du selv aflevere papiret i containeren.

Fra papir til papir

Papir kan genbruges syv til ti gange. Ugeblade bliver til aviser. Aviser bliver til papkasser, og papkasserne bliver til toiletpapir og æggebakker.

Del denne side med andre