Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Tungmetaller

Man kalder et metal for et tungmetal, hvis det vejer mere end jern. Tungmetaller er blandt andet kadmium, bly, krom, kobber og kviksølv. Tungmetaller er farlige for både naturen og mennesker. Men de kan også være nyttige i kroppen.

Tungmetaller findes i mange typer affald, men især i elektronik og batterier. Ting med tungmetaller skal indsamles, så de ikke kommer ud i naturen.

Tungmetallerne findes i: billedrør fra fjernsyn og computerskærme, batterier, fyrværkeri og kunstnerfarver, hvor de er med til at give de flotte farver.

Ledninger og dele på printkort er lavet af kobber. Kviksølv kan man finde i batterier, lysstofrør og sparepærer. 

For store mængder tungmetaller i kroppen er giftige. De ødelægger hjernen, lever og nyrer og kan give kræft. Derfor er det vigtigt, at tingene bliver indsamlet specielt og ikke kommer i den almindelige skraldespand. Kommer de i skraldespanden, bliver de brændt, og tungmetallerne kan forurene naturen.

Kobber og krom er tungmetaller. Men de er samtidig vigtige mineraler i kroppen. Uden dem bliver vi syge. Hvis du har et glas vitaminpiller derhjemme, kan du se, om der er kobber og krom i dem.