Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Metal hentes i naturen

Metaller findes i sten. De findes tit dybt nede i jorden. Når stenene er gravet op, knuser man dem og skiller metallerne fra stenene. Man kalder det ”at udvinde” metallerne.

Alle metaller hentes i sten eller jord. De er råstoffer. Vi har ikke metaller i jorden i Danmark. Derfor henter vi metaller i Rusland, Sydamerika, Afrika og Australien.

Nogle af metallerne findes der meget af. Andre er der kun meget lidt af. I Brasilien har man en jernmine med jern nok til hele verden i 600 år. Andre metaller er der kun nok af til få årtier.

For at få fat i metallet må man først sprænge bjerget i stykker og knuse klipperne. Bagefter maler man sten og klippestykker til en slags ”sten-mel”. ”Sten-melet” bliver behandlet med kemikalier, ristet, smeltet og renset. Til sidst står man så med noget rent metal.

Men der dannes også en masse affald og bruges en masse energi, når man henter metal i jorden: Et kilo kobber fra jorden giver 500 kilo affald i form af sten og jord. Man bruger 20 gange så meget energi på at lave en sodavandsdåse af nyt metal som ved at lave dåsen af genbrugsdåser.

Derfor er det bedst at genbruge metallerne.