Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Ædelmetaller

Sølv, guld og platin er ædelmetaller. Ædelmetallerne bruges til smykker. Men de er også vigtige råstoffer til fremstilling af elektronik, solbriller, i biler og til fremkaldelse af film.

Ædelmetaller vil ikke så gerne lave kemiske forbindelser med andre stoffer. Derfor er de gode at bruge til mange ting.

Guld, sølv og platin bruges blandt andet til smykker. Hvis man ikke vil bruge sine smykker mere, kan man sælge dem til en guldsmed. Så laver han nye smykker af dem.

Både guld, sølv og platin bruges til at lave plomber i tænderne. Men sølv, guld og platin kan også bruges til mange andre ting. De er gode til at lede strøm. Derfor kan de bruges i elektronik, hvor der er mange ledninger. Guld bruger man meget af i elektronik. Man lægger det som et tyndt lag oven på andre billige metaller.

Sølv bruges blandt andet til bestik, fade og pokaler i sport. Men man bruger også sølv til elektronik, til at fremkalde fotos og til at lave brilleglas, der bliver til solbriller, når man går ud i solen. Sølv bliver også brugt til slik. Så mærkes det med E 174.

Platin er meget svært at smelte, og der findes ikke så meget af det. Derfor er det meget dyrt. Man bruger platin til at lave kemikalier i industrien. Når man laver eddikesyre og salpetersyre, bruger man et net af platin. Nettet vejer 40 kilo og koster omkring fem millioner kroner. I almindelige ledninger bruger man kobber, men i satellitter bruger man platin, fordi det holder meget bedre.

Både guld, sølv og platin kan genbruges.