Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Guld

Guld bruges til halskæder, ringe og ure. Men guld er også et vigtigt råstof til at lave elektronik.

Konger, kejsere og sultaner har brugt guld til deres slotte og paladser i mere end 7000 år. Guld glimter i solen og er let at forme. Det kan både trækkes meget langt og rulles meget tyndt. Derfor var det flot at sætte på tårne og kupler på slottene. Men guld blev også brugt til smykker til koner og elskerinder, til tallerkner og skåle og til tryk på bøger og til mønter.

Guld ruster ikke og beholder sin flotte farve. Derfor synes nogle, at det er flot at have guldtænder. Guldmønter fra skibe, der har ligget på havets bund i mange hundrede år, ser næsten nye ud.

Tidligere blev guld vasket ud af sandbunden i floder eller gravet op med spade og hakke. Hver gang, der blev fundet guld, kom der mange guldgravere, som ønskede sig eventyr og rigdom.

I dag graves guld op fra miner. I et enkelt mineområde i Sydafrika arbejder mere end en halv million mennesker. Nogle af mineskakterne når fire kilometer ned i jorden. Det er det dybeste, mennesker har været nede i jorden.

Når guldet skal skilles fra de sten, der findes i minen, bliver der brugt meget giftige kemikalier. Derfor forurenede guld meget før i tiden. I dag kan man gøre det på fabrikker. Så kan man bedre sikre, at kemikalierne ikke kommer ud i naturen.

Men guld bruges også til andre ting end smykker og pynt. Guld er godt at bruge til elektriske dele i elektronik. Guldet bliver lagt som et tyndt lag oven på de billigere metaller. Hvert år bruges der mere end 100 tons guld til elektronik i verden.

Elektronik kan skilles ad, og guldet kan genbruges. Dermed sparer man både guld, vand og energi. Man ødelægger heller ikke landskabet, der hvor minerne er.

Verdens største guldmængde findes i Fort Knox i USA. Fortet indeholder cirka 300.000 guldbarrer, som vejer mere end 4000 tons. Dette svarer til cirka 1/25 af al det guld, som mennesket nogensinde har fundet.