Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Kobber

Kobber er et orangerødt metal. Kobber er god til at lede varme og strøm og  bruges ofte til ledninger. Kobber alene er meget blødt, men blandes det med andre metaller bliver det hårdt og kan bruges til dørhåndtag, vandhaner, smykker og mønter.

Kobber har været kendt i mindst 5.000 år. Kobbers fordel er, at det ikke behøver opvarmning for at kunne bankes til smykker og skåle.

Kobbers bedste egenskab er, at det er en fremragende leder af både varme og elektrisk strøm. Derfor bruges kobber ofte alene i modsætning til andre metaller, der bruges til legeringer.

Det meste kobber bruges til ledninger og kabler. Til et nyt hus bruger man i gennemsnit 200 kilo kobber til ledninger, kabler, rør og vandhaner.

Kobber findes især i miner i USA, Rusland, Chile og Afrika. Der er tit ikke ret meget kobber i stenene. Derfor bliver der lavet meget affald, når man laver kobber. Når der hentes et kilo kobber, bliver der lavet 2-300 kilo stenaffald.

Verdens største kobbermine findes ved Salt Lake City i USA. Den er cirka 800 meter dyb og dækker et område på syv km2. Men kobber kan omsmeltes og genbruges. Cirka 1/3 af forbruget er genbrugskobber, og ved genbrug af kobber spares 60-90 % energi i forhold til at hente nyt kobber i naturen.

Ud over i ledninger og i kabler kan kobber også blandes med andre metaller: • Kobber + zink danner messing, som bruges til dørhåndtag og vandhaner. • Kobber + zink + nikkel hedder nysølv og bruges til bestik, fade og hospitalsudstyr. • Kobber + tin giver bronze. Bronze har man kendt i tusinder af år, og i Danmark har man opkaldt bronzealderen efter denne type metal.

Man bruger også blandingerne til mønter. 10- og 20-kroners mønter er lavet af kobber, aluminium og nikkel.

Kobber er giftigt for mikroorganismer, dyr og planter. Derfor bruges der ofte kobber til at imprægnere træ og til skibsmaling, så pæle og skibe ikke ødelægges af svampe og alger.

Kobber er også nødvendigt i kroppen. Kroppen bruger kobber til at lave hormoner og enzymer, som er vigtige i kroppen.