Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Vælg tema

Pant på flasker og dåser

I Danmark er der pant på flasker og dåser. Det betyder, at man får penge for at aflevere dåserne og flaskerne i butikkerne. Der har været pant på glasflasker siden 1942.

Der er pant på mange typer flasker og dåser. Både på øl- og sodavandsflasker og dåser, men også på andre flasker og dåser. Der er ikke pant på dåser og flasker til vand, saftevand, juice og kakao. Nogle flasker, som for eksempel ½-liters Coca-Cola og almindelige ølflasker, vaskes og fyldes igen af bryggerierne. Andre flasker samt alle dåser bruges kun én gang, før de smeltes om.

Panten giver dåser og flasker en værdi, selvom de er tomme. På den måde kan man undgå, at flasker og dåser smides i skraldespanden eller i naturen til skade for miljøet. Når flasker og dåser kommer tilbage i butikkerne, bliver de sorteret og genbrugt.

Det kræver mange ressourcer at fremstille helt nye dåser og flasker. Ved at genbruge dem kan man spare energi. Man sparer også på de råstoffer, som dåser og flasker laves af.

Dåser smeltes om til nye dåser eller andre produkter af aluminium. For eksempel gryder og bildele. Flasker af glas smeltes om til nye flasker eller andre produkter af glas. Man kan også bruge flaskerne til glasuld, som man isolerer huse med. Flasker af plastik smeltes om til nye flasker. Men man kan også bruge dem til fleecetrøjer eller fyld til bamser og puder.